Koronavirus Svet

Preminuli kovid pacijent nije jeo 100 sati, lekar ga nije obišao tri dana

Smrt Šonisanija Letola (34) obolelog od kovida koji nije jeo 100 sati u bolnici, niti ga je lekar posetio tri dana, pokazuje koliko je teško stanje u jednoj bolnici u blizini Johanesburga.

Ombudsman je nakon istrage optužio bolnicu Tembisa za „ozbiljan nemar“.

„Problemi koje imam u jednoj od vaših bolnica se nastavljaju, postaju nepodnošljivi. Izgleda da ih ne zanima sve ovo“, napisao je na Tviteru Šonisani Letol ministru zdravlja Zveliju Mhizeu, dva dana nakon što je primljen u bolnicu, preneo je Strejts tajm pisanje Blumberga.

Letolova smrt je izazvala gnev na društvenim mrezama, pošto je u Južnoj Africi veliki jaz između 15 odsto stanovništva koji ima puno zdravstveno osiguranje i ostatka populacije, a na hiljade ljudi je potpisalo peticiju u kojoj zahteva pravdu.

Letol je doveden u bolnicu u junu i patio je od bubrežne insuficijencije, nakon što je dobio kovid, ali on nije znao za rezultate do šest dana pre smrti. Nesrećni muškarac nije dobio hranu 43 sati pre nego što je dobio sedative za spavanje, a nije mu data ni infuzija još 57 sati nakon uspavljivanja, pokazala je istraga.

Bilo je potrebno 69 sati da medicinari procene njegovo stanje, a nakon što je umro, njegovo telo je ostalo u bolničkom krevetu još deset sati.

Roditelji su mu donosili hranu, ali mu nije dostavljena, jer su se portiri i čistači plašili da uđu na kovid odeljenje bez zaštitnog odela.

Ombudsman je pre nekoliko dana u izveštaju zaključio da bolnica nije smela da se koristi za kovid pacijenta, niti je ispunjavala zdravstvene standarde.

Utvrđeno je da je ova bolnica stavljala pacijente bez kovida i sa kovidom na isto odeljenje i uprava bolnice je okrivljena za „zastrašujuće vođenje evidencije“ i za to što nije prebacivala odmah tela u mrtvačnicu.

„Ozbiljnost stanja gospodina Letola je moglo da se utvrdi mnogo ranije i da najverovatnije ima drugi ishod“, navodi se u izveštaju.

Vlasti će preduzeti disciplinske mere protiv direktora bolnice i pojedinih članova osoblja, uključujući i onih koji su lagali pod zakletvom, kako bi istražitelje odveli na pogrešan put.

Lokalno zdravstveno odeljenje provincije u kojoj se nalazi bolnica saopštilo je da će implementirati ombudsmanove preporuke.

(Izvor: Tanjug)

Nemanjino iskustvo iz kovid ambulante: “Pišem u pauzama jer ne mogu držim otvorene oči duže od 10-15 sekundi” (FOTO)

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

41 Shares
Share via
Copy link