Magazin Novi Sad

U novosadskoj kovid bolnici problemi sa vodom, strujom i instalacijama, majstori krpe rupe

kovid-bolnica.jpg1
Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Munjevita izgradnja kovid bolnica u rekordnim rokovima, “najmoderniji” materijali, osmesi vlastrodržaca od uha do uha. Sreća, radost i ponos nacije. Uz to, neispravnosti na sve strane – ali kovid bolnica u Novom Sadu radi. Važno je bilo otvoriti je, saplesti se o sopstveno delo. A razmišljati o posledicama koje će izvesno nastupiti, taman posla.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je na otvaranju bolnice istakao da takve projekte možete da sanjate decenijama. Naglasio je da zdanje koje su izgradili za neverovatna četiri meseca predstavlja još jednu u nizu slika u dokumentarnom filmu koji pokazuje novu snagu Srbije. Evo kakvo je stvarno stanje u kovid bolnici u Novom Sadu.

Poplave, voda za piće neispravna

Novootvorena kovid bolnica u Novom Sadu, čijom izgradnjom u rekordnom roku se dičila vlast na svakom nivou, od dana otvaranja ima problema sa instalacijama, strujom i poplavama. Problem je u loše urađenim instalacijama i priključcima na vodovodnu mrežu, zbog čega u bolnici ni mesec dana nakon otvaranja voda nije bakteriološki ispravna.

– Od dana otvaranja 2. septembra podrum je poplavljivao nekoliko puta, a voda česmuša nikada nije ni bila ispravna za piće. Pacijentima se daje isključivo flaširana voda, ali im se ne govori razlog. Osoblju je rečeno da voda nije za piće, ali im je zabranjeno da tu informaciju dele dalje. Još gora je situacija sa strujom – kaže izvor Nova.rs, koji naznačava da je urađena „fušerajski“ i da postoje problemi i na elektroinstalacijama.

Majstori šetkaju i “krpe rupe”

Objekat od 19.500 kvadrata sazidan je za nepuna 4 meseca na Mišeluku, u neposrednoj blizini saobraćajne petlje između Novog Sada i Sremske Kamenice. Ovo zemljište nije ranije bilo korišteno kao građevinsko, tako da je tokom izgradnje bolnice rađeno i komunalno opremanje, između ostalog i pristup vodovodnoj i elektromreži. Da li zbog brzine radova ili nestručnosti, u kovid bolnici gde se trenutno leči 512 pacijenata, postoje problemi i sa učestalim padom napona struje.

– Srećom, bolnica se oslanja na sopstvene generatore, tako da bezbednost pacijenata nije ugrožena. Moguće da je u pitanju preopterećenje mreže, ali o tome se svakako moralo voditi računa tokom izgradnje, a ne da se mesec dana nakon otvaranja i sa skoro punim kapacitetom bolničkih postelja, majstori i dalje šetaju naokolo i „doteruju“ stvari – govori sagovornik Nove.rs.

KCV neuspešno “šminka” situaciju

Nova.rs je poslala pitanja Kliničkom centri Vojvodina koji je nadležan i za novu kovid bolnicu, ali im, očekivano, nisu odgovorili. KCV je naknadno poslao saopštenje drugim medijima, u kom se, nemušto, pominju i problemi sa instalacijama.

– Pored lečenja pacijenata, iz predostrožnosti potrebna je svakodnevna opreznost s obzirom na novi izgrađeni objekat Kovid bolnice na Mišeluku u vezi sa vodosnabdevanjem, elektroinstalacijama, gasnim instalacijama, energetskim snabdevanjem te se svakodnevno vrši nadzor nad istim u cilju sprečavanja svih neželjenih mogućih događaja. Redovno se vrši dezinfekcija, uz poštovanje svih higijenskih normativa, a tokom vikenda je rađeno i dodatno ispiranje celokupne vodovodne mreže. Normalan rad bolnice ni jednog trenutka nije prekinut, a od početka rada bolnice pacijentima i zaposlenima je omogućeno konzumiranje flaširane vode i vode za piće iz aparata – glasi današnje saopštenje KCV.

Termomont-u povereni fušeraj poslovi

Izgradnju bolnice na Mišeluku, u koju je uloženo oko 4 milijarde dinara, država je prepustila svojoj omiljenoj firmi “Termomont”, koja je sazidala i preostale kovid bolnice u Srbiji, a nedavno joj je poverena i izgradnja Fabrike vakcina. Ukupni poslovni prihodi privatne firme Termomont su 2019. iznosili 22,3 miliona evra, a samo prošle godine je sa državom sklopila ugovore koji joj garantuju bar 3,2 puta veće prihode. Interesantno je napomenuti da je u 2019. godini čak 69,8% ukupnog poslovnog prihoda Termomonta bilo od poslova sa javnim sektorom, putem javnih nabavki.

U međuvremenu, gradonačelnik Miloš Vučević dolazi biciklom na posao, a podanici režiraju i pomažu mu u imitaciji filmskih scena svojstvenih aristokratiji zapadnjačkog društva. Verovatno zagledan u “bečke uzore”, on sebe svrstava u elitnu grupicu koja može da vozi i u zoni za pešake. Gradonačelnik za to ima sve potrebne dozvole, iako vozi levom stranom kao da je na Novom Zelandu a ne u Novom Sadu.

Na stranu i to, bar je “francuska” kapica lepo uklopljena u scene dokumentarca SNS-ovske Srbije, koji je apsolutni kič. Ili nešto opasno nije u redu, ili samo ne razumemo njihovu “umetnost”. Pozivamo gradonačelnika da zasuče rukave, sedne na bicikl, odveze se do bolnice i na jedan dan bude šegrt, da majstorima dodaje alat. Šlem obavezno, pa da dokumentarnom filmu nove snage Srbije dodamo još jednu u nizu slika. Izgleda da je neostvarena želja političara da budu glumci, umesto da se prihvate posla zbog kog su i izabrani od strane naroda. U svakom slučaju, dokumentarni film će u jednom trenutku i biti neminovnost – a režiraće ga, reditelji.

Izvor: nova.rs.

Kovid bolnica u Novom Sadu – kleptomanija Vučevića i Galens-a na delu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

492 Shares
492 Shares
Share via
Copy link