Koronavirus Svet

Neprijatno iznenađenje za građane, kovid naknada na računima

Otvaranje malih preduzeća u Kanadi pre dve nedelje pratilo je i jedno neprijatno iznenađenje.

Poseta frizeru, odlazak u restoran ili kod zubara, uključuje i novu stavku na računu – kovid naknadu.

Takozvana “kovid naknada” osmišljena je da pomogne u pokrivanju troškova lične zaštitne opreme za zaposlene, povećanih sanitarnih mera ili prihoda izgubljenog zbog smanjenja broja klijenata koje biznis može da usluži uz nove mere.

Stomatolozi u kanadskoj provinciji Kvebek naplaćuju naknadu za dodatne troškove prouzrokovane pandemijom virusa kovid-19, a njihove kolege u drugim pokrajinama razmatraju da li da slede isti model, izvestava Glob end Mejl.

Ovog meseca stomatolozi su nastavili sa redovnim pregledima i počeli da naplaćuju i do 30 dolara (20 evra) po poseti samo za ličnu zaštitnu opremu poput respiratornih maski i mera potrebnih da bi se ispunili novi zdravstveni standardi u toj provinciji.

Pol Alison, stručnjak za javno stomatološko zdravlje, koji predaje na Univerzitetu Mek Gil, rekao je da će ti troškovi “značajno uticati” na sposobnost Kanađana da dobiju stomatološku negu u vreme kovida-19.

A s druge strane, stomatolozi će imati sve manje pacijenata zbog dodatnih mera predostrožnosti .

– Zbog trenutne krize, mnogi ljudi su izgubili posao, tako da više neće imati osiguranje, a povrh toga neće imati ni novca – rekao je dr Alison.

– Ukoliko ih ne boli, zubna nega neće biti na vrhu njihove liste prioriteta. Na prvom mestu to će biti plaćanje stanarine i nabavka hrane, pa sve ostalo – naveo je Alison.

Nešto više od trećine Kanađana nema osiguranje koje pokriva usluge stomatologa plaća ih iz svog džepa, pokazuju poslednji podaci ankete kanadske Statistike.

Velika je verovatnoća da će oni bez osiguranja izbeći odlazak kod zubara, jer je preskupo, pokazuju istraživanja.

6 značajnih lekcija o drugom talasu korone koje možemo naučiti od Azije

Izvor: Tanjug

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

53 Shares
Share via
Copy link