Kolumne Magazin Poznati

Kovid elita i pišanje po kovid sirotinji – mala zabava u paralelnoj stvarnosti

Znate koliko mi se ide u kafanu? Da se iskidam ’ki lanac na biciklu’? Skroz. Ne idem. Jer imam majku koja je rizična grupa, jer sam ja rizična grupa, ma šta sve to značilo, trudim se da zaštitim sebi drage ljude i sebe.

Zbog koronavirusa nisam išla letos na venčanje jedine sestre i srce mi se iskidalo zbog toga. Poštujem preporuke. Kao i gomila naroda koji nije video svoje najmilije godinu dana, bake svoju novorođenu unučad, porodice se nisu okupile jer poštuju, nema veze što nam stalno spočitavaju da je ’narod kriv’ što se virus širi, mi, kao svi dobri đaci, poštujemo fakin mere i sedimo sami sa sobom u svojim brlozima, bez mogućnosti da zagrlimo i poljubimo one koji nam najviše nedostaju.

I onda se pojavi objava na Instagramu, Story, gde se vidi grupa javnih ličnosti koji se druže, cirkaju i klopaju u kafani, zagrljeni, zagrljeni, kamen gori, val se pjeni… i sad ti čekaš kao osudu i kaznu.

Šta?!? Pa, mmm, ništa. Nisu dobili ni ukor razrednog starešine, jer ni on ne nosi masku, što smo mogli da vidimo u gomili direktnih obraćanja istog… realno, što bi oni nosili masku i ne družili se kad ni on to ne radi i još nije platio kaznu.

Nego, nešto drugo me ubode u oko: natpis na fotki: COVID ELITA. Je – bo – te. Elita. Oni nešto miropomazani od strane koronavirusa, šta li? Ili su nedodirljivi? Jer, burazeru, sestro, drugarice i druže, i teb i mene bi odrapili kaznom da nam uši zvone da se družimo u kafani uz živu muziku, koja je, takođe, zabranjena, a oni samo što ne zapevaju ’Ne može nam niko ništa’.

Ni to mi ne smeta, lično smatram da je besmisleno zabranjivati muziku, kao što je bilo besmisleno trpati penzionere u konc logore sopstvenih kuća kad smo imali po nekoliko zaraženih, ali pobogu! Vi ste, svi vi, nama, COVID SIROTILJI, oduzeli godinu dana života. Živimo pod stresom u nekoj paralelnoj realnosti, dok javne ličnosti, koje treba da budu primer onima koji ih prate, pišaju po toj istoj sirotinji, deklarišući se kao elita po beogradskim lokalima. I da, neko će zbog vas, elito, nastradati. Neko ko misli da mu, zbog mladosti i zdravlja, ova bolest ne može ništa, i oponašaće vas. Vaša je odgovornost svaki život koji vas prati i koji bi, ne daj Bože, bio izgubljen. Jer, javna ličnost daje primer.

Zvala se ona Sanja, Minja ili Aleksandar.

Ja i dalje pazim svoju majku, sestru, kumove, rodbinu…neka mene, sirotilje, ’elito’.

Samo se pitam hoće li vas iko kazniti za ono što ste javno objavili. I, molim vas, bez vađenja. Samo se dublje ukopavate. A mladim ljudima koji vas prate dajete više razloga da prave bezumne žurke koje mogu da i njima i njihovim porodicama ozbiljno naškode.

Nemam ja problem što sam ’covid sirotilja’, imam problem sa tim ko sve sebe naziva elitom, pa makar to bilo i u šali. Ma da.

U Mitrovićevu kasu slili smo 6 miliona € i visimo na litici s empatijom ravnoj nuli

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Što rekao naš narod: Čega se pametan stidi, budala se ponosi. Za mene svi na ovoj fotografiji su daleko od elite , upravo suprotno. Nemaju ni obrazovanje , ni kičmu da bi se nazvali elitom . Jedino su poznate ličnosti , rame uz rame sa estradom – a to nije elita nigde, osim kod nas.
    Najviše je šokantno što je Minja vajni lekar po obrazovanju , što dodatno čini ovu situaciju apsurdnom. Jedino ako nije u kontaktu baš ni sa kim sa svog fakulteta ko se preznojava u skafanderima i gleda horore u bolnicama u strahu za svoj i živote svojih porodica.

  • Zamislite tek nas koji pored toga sto ne vidjamo prijatelje i rodbinu, sto izbegavam trudnice i u liftu, i jos radimo u kovid sistemu. Mi gledamo na drustvenim mrezama druzenja, zabave i koncerte i idemo na posao da lecimo te iste neodgovorne, razmazene ljude koji misle samo na sebe.

440 Shares
440 Shares
Share via
Copy link