Magazin Novi Sad

Kovid bolnica u Novom Sadu – kleptomanija Vučevića i Galens-a na delu

printskrin-kovid-bolnica
Foto: Printscreen

Kovid bolnica kod Novog Sada, na Mišeluku, danas je otvorena u prisustvu najviših državnih zvaničnika. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da se ovakvi projekti sanjaju decenijama, i da je bolnica neverovatna stvar za Novi Sad. Sa druge strane, potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković tvrdi da je projekat visoko koruptivan, kao i to da se radi o patološkoj kleptomaniji Milorada Vučevića i vlasnika Galens-a Nebojše Petrića.

Posle ceremonije svečanog otvaranja, u toku dana, treća kovid bolnica u Srbiji treba da primi i prve pacijente. Poručeno je da zdravstvenih radnika ima dovoljno da pokriju kapacitete nove bolnice.

Bolnica: slika za dokumentarni film

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da se ovakvi projekti sanjaju decenijama:

– Ovo je veliki dan za Novi Sad i Vojvodinu i ova bolnica je još jedna u nizu slika u filmu, dokumentarnom filmu koji pokazuje novu snagu Srbije. Naša Srbija je danas toliko ojačala da može da ide u investicije bukvalno u svakom delu teritorije Republike i da završava ono što se decenijama čekalo za nekoliko meseci. O bolnici u Novom Sadu se pričalo decenijama, nagađalo, špekulisalo, projektovalo i često zloupotrebljavalo. A uspeli smo da je završimo za neverovatna četiri meseca. Neverovatna stvar – kazao je on i dodao:

– Krajem aprila, ovde je bila livada, brdo. Bilo je nepristupačno, zapušteno sa strane, a pogledajte kako sve ovo danas izgleda. Stvarno neverovatno. Mnogo sam ponosan na ovaj projekat. Nadam se da je u pravom momentu završena ova bolnica, a nadam se i molim se Bogu da ovo što pre bude opšta bolnica i da nema više izazova sa kovidom 19. Ne iz kurtoazije, veliko hvala predsedniku Vučiću. Ovo je možda jedan od najlepših trenutaka otkad vodim grad zajedno sa otvaranjem Žeželjevog mosta. Ovakve projekte možete da sanjate decenijama. Počastvovan sam što sam bio deo toga – zaključio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kovid-bolnica-printscreen-0
Foto: Printscreen/Youtube/Radio 021

Patološka kleptomanija, koruptivan motiv

Borislav Novaković, potpredsednik Narodne stranke saopštio je da je procenjena vrednost radova na početku ove investicije bila četiri milijarde dinara. Kao i da je realizovana vrednost na kraju investicije šest milijardi. Kako je naveo, povodom isforsiranog, usiljenog i neprofesionalnog završetka radova na kovid bolnici u Novom Sadu, kao i jasnog koruptivnog motiva, pogodovanja kompaniji „Galens“ – on traži objašnjenje:

– Pozivam gradske vlasti da objasne kako je nastala razlika od dve milijarde dinara. Šta u aprilu, kada je počela investicija i kada je urađen premer radova, nije bilo predvidivo i dobro sagledano? Ukoliko je za normalno funkcionisanje bolnice potrebno angažovati 1.143 ljudi kao stručno i tehničko osoblje, a do sada je zaposleno samo 216 radnika, ostaje nejasno kako će uopšte funkcionisati ova institucija – pita Novaković.

Ukazuje i da se iza načina na koji je odabrana lokacija kovid bolnice krije izrazito koruptivan motiv.

– Naime, komunalno uređenje kovid bolnice podrazumeva i kompletnu infrastrukturu, od pristupnih saobraćajnica, vodovoda, kanalizacije, do gasnih, elektro i telekomunikacionih instalacija. Pošto se u tom delu Fruške gore nalazi i lokacija, na kojoj kompanija „Galens“ ima nameru da gradi stambeno-poslovni kompleks „Garden Hill“, potpuno je jasno da ovim potezom gradske vlasti pogoduju toj kompaniji, jer će se kasnije sva neophodna infrastruktura lako usmeriti prema lokaciji kompanije „Galens“ – ističe on.

U obraćanju javnosti predočio je kako kaže činjenice.

– Tako se briga o zdravlju građana Novog Sada pretvara u stvaranje okolnosti i uslova za basnoslovni profit, koji „Galens“ knjiži na svakoj lokaciji u gradu. To nije samo očit primer “trgovine uticajem”, nego patološka kleptomanija vlasnika kompanije „Galens“ Nebojše Petrića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića – naglasio je Novaković.

Dodao je da u profesionalnoj ravni ostaje potpuno nejasno zašto se kovid bolnica, koja bi kasnije trebalo da preraste u gradsku bolnicu, gradi osam kilometara dalje od Kliničkog centra Vojvodine (KCV), kada je jasno da će mnogi pacijenti dobijati upute i biti usmeravani prema pokrajinskoj bolnici.

Koliko para i ko je gradio

Cena izgradnje iznosila je oko šest milijardi dinara. U četiri navrata vanredno je dodatno izdvajan novac iz republičkog budžeta. Preusmerena i povučena su sredstva iz Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravde, Ministarstva privrede.

Posao opremanja bolnice u vrednosti od oko dve milijarde dinara pripao je beogradskoj kompaniji “Magna Pharmacia”. Ista firma opremila je kovid bolnice u Beogradu i Kruševcu. Kao što se vidi, oba postupka nisu transparentna.

Novosadski SSP je upitao vlast u ime svih građana kako je moguće da je montažna bolnica skuplja od veće bolnice u Batajnici, gradjene po istom principu? Takođe, zašto je istina o troškovima izgradnje tri privremene kovid-bolnice i dalje državna tajna?

SSP je pitao i zbog čega umesto civilnih gradjevinskih firmi vojska gradi kovid-bolnice? I, da li je to uopšte vojska Srbije ili se i iza ove gradnje krije neki napredni investitor?

Interesantno je da režimski mediji, pa ni RTS ni RTV nisu preneli da se Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pre otvaranja, naravno, prvi pohvalio i proglasio izgradnju gotovom. On je na Instragramu objavio snimak enterijera i eksterijera bolnice na Mišeluku.

Kako je Novi Sad omogućio Galensu da zaradi dodatnih 52 miliona € samo u jednom poslu

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link