Magazin

Draga deco, ovo je vaš novi drugar – Koronko!

“Koronko želi u vrtić i školu” naziv je dečje slikovnice koja je postala pravi hit na društvenim mrežama u Hrvatskoj.

Naime, na naslovnici je glavni protagonista, Koronko, obučen u crvene pantalone s brojem 19 na njima, i dve torbe u rukama, kako pokušava da uđe u obrazovne ustanove. Na kraju, ljutit, odlazi iz njih jer nije uspeo nikoga da zarazi, sretan je završetak.

Deca uče da se Koronko boji svežeg vazduha i da svaki dan pre škole moraju da izmere temperaturu.

Slikovnica je namenjena predškolskim uzrastima i učenicima razredne nastave. Poziva na oprez, no ne i paniku, primera radi: “Kada nešto s prijateljem dijeliš/Ljepši je i bolji svaki dan/Ne posuđuj i ne dijeli sada/Oprezan si, nisi sebičan”.

Jedan od autora Ante Kolak pojašnjava: “Prvo je nastala znanstvena monografija, a potom slikovnica napisana u rimi. Želja nam je bila prevesti čitavu situaciju na dječji jezik, smanjiti strah kod one djece koja osjećaju preveliki strah ili pojačati oprez kod one djece koja su previše opuštena. Najčešće su takva ponašanja model ponašanja koji vide u svojoj obitelji. Doza opreza je potrebna, no ne i panika. Objašnjavamo im i neke riječi, njihovim jezikom, kao što su, primjerice, epidemiolog i izolacija, iako oni u pravilu već sve te riječi razumiju jer ih čuju u svakodnevnoj upotrebi. Slikovnica je pozitivno usmjerena, na kraju Koronko odlazi, priča ima sretan kraj”.

Slikovnica je, dodaje, namenjena i odraslima, da se čitanjem užive u svet i poziciju deteta.

Ilustratorka je Tihana Mikša Perković, a u timu ilustratora je i jedanaestogodišnja Jelena Prstačić.

Je li Koronko na crtežima pomalo i dopadljiv?

“Meni čak i jeste, drugima je strašan. Moja supruga predaje u osnovnoj školi i kaže mi da su neka djeca gotovo u paničnom strahu od korone. To nije produktivno pa se nadamo da će slikovnica pomoći.”

Ivan Markić složiće se da su ovom slikovnicom, na temelju naučnog istraživanja, želeli pomoći da deca ne osećaju “stres i strah, već zajedništvo, podršku, prijateljstvo. Naravno, djecu treba odgajati da znaju dijeliti, da ne budu sebični. No, tijekom pandemije koronavirusa trebaju biti oprezni pri dijeljenju. Učimo ih kroz slikovnicu da kišu u lakat, dobro peru ruke, ali i da pozitivno gledaju u budućnost”, piše Jutarnji.

Nikolas Kejdž, Švedska umesto Norveške, Vučićeva “garancija” i druge brljotine srpskih udžbenika

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

46 Shares
Share via
Copy link