Koronavirus Svet

Vakcinacija siromašnih tek 2024. – jeftinijim vakcinama

Plan distribucije vakcina protiv koronavirusa siromašnim zemljama već je naišao na brojne probleme, a nedostatak je svakako među gorućim.

Globalnom programu za isporuku vakcina siromašnim zemljama sve češće se predviđa neuspeh, a epilog bi mogao da bude da države u kojima žive milijarde ljudisve do kraja 2024. budu uskraćene za vakcinu.

Inicijativa Kovaks, kojom između ostalih upravlja Svetska zdravstvena organizacija, predstavlja glavni globalni program za vakcinaciju u siromašnim i državama sa srednjim prihodima širom sveta. Cilj programa je isporuka najmanje dve milijarde doza vakcina do kraja 2021. godine za 20 odsto najranijivije populacije u 91 siromašnoj zemlji i državama sa srednjim prihodima.

Međutim u internim dokumentima, u koja je Rojters imao uvid, promoteri inicijative navode da je program suočen sa nedostatkom sredstava, rizicima u lancu snabdevanja i složenim ugovornim aranžmanima koji prosto onemogućavaju ostvarivanje ciljeva.

Vakcinacija siromašnih tek 2024. i to – jeftinijim vakcinama

Ukoliko program Kovaks bude neuspešan, ljudi u siromašnim zemljama neće imati pristup vakcinama do 2024, navodi se u jednom od dokumenata, javlja Rojters, a prenosi NOva.

Planovi Kovaksa oslanjaju se više na jeftinije vakcine koje još nisu dobile odobrenje regulatornih agencija, nego na vakcine Fajzer/BioNTeka i Moderne koje koriste skuplju novu iRNK tehnologiju.

Kovaks je do sada postigao neobavezujuće ugovore o snabdevanju sa AstraZenekom, Novavaksom i Sanofijem za ukupno 400 miliona doza, uz opciju narudžbine nekoliko stotina miliona dodatnih doza, stoji u jednom od dokumenata.

Međutim, ove tri kompanije su suočene sa odlaganjem u ispitivanjima zbog kojih bi odobrenje regulatornih agencija mogle dobiti tek u drugoj polovini 2021. godine ili čak kasnije.

To bi takođe moglo da poveća i finansijske potrebe Kovaksa. Finansijske pretpostavke Kovaksa su zasnovane na prosečnoj ceni od 5,20 dolara po dozi, navodi se u jednom od dokumenata.

Fajzerove vakcine koštaju između 18,40 i 19,50 dolara po dozi, dok Modernina vakcina košta izmešu 25 i 37 dolara. Kovaks nije sklopio dogovor ni sa jednom od ove dve kompanije. Niti kao prioritet stavlja investiranje u hladne lance distribucije u siromašnim zemljama, koji su neophodni za Fajzerovu vakcinu, budući da i dalje očekuje da će uglavnom nabaviti vakcine koje zahtevaju konvencionalno skladištenje, prenosi Rojters sadržaj dokumenata.

Bogate zemlje, koje su rezervisale većinu trenutno dostupnih zaliha vakcina, takođe planiraju da doniraju višak siromašnim državama, ali nije jasno da li će to činiti preko Kovaksa.

Finansijski pritisak

Kako bi ispunili cilj vakcinacije najmanje 20 odsto populacije i siromašnijim zemljama sledeće godine, iz Kovaksa kažu da im je potrebno još 4,9 milijardi dolara pored 2,1 milijarde koliko su do sada prikupili.

Ukoliko cene vakcina budu više od predviđenih, ako snabdevanje bude kasnilo ili dodatna sredstva ne budu prikupljena, program će se suočiti sa krahom, navodi se u dokumentima.

Do sada, Britanija i države Evropske unije su glavni donatori Kovaksa, dok se Sjedinjene Države i Kina nisu finansijski obavezale. Svetska banka i druge multilateralne finansijske institucije nude jeftine kredite siromašnim zemljama kako bi im pomogle da kupe i distribuiraju vakcine preko Kovaksa.

Međutim, čak i u najboljim finansijskim uslovima, Kovaks bi se mogao suočiti sa neuspehom zbog nesrazmernih finansijskih rizika izazvanih složenim procesom sklapanja dogovora.

Srpska naučnica o Fajzer vakcini: Sastav je toliko organski, kao recept za bakin kolač

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link