Koronavirus Svet

Ne, Coca-Cola nije “pozitivna na koronavirus”

koronavirus test coca cola

Član Nacionalnog veća Austrije Michael Schnedlitz na sednici je za govornicom odlučio da testira Coca-Colu na koronavirus.

Pokušaj austrijskog parlamentarca da testiranjem Coca-Cole na novi koronavirus “dokaže beskorisnost” brzih antigenskih testova, u nekim je medijima predstavljen uz navode da je rezultat testa bio pozitivan. Test zapravo nije urađen ispravno, a antigenski testovi se koriste samo na uzorcima uzetim od ljudi.

Test koji je Schnedlitz izveo u austrijskom parlamentu je dao pozitivan rezultat, ali budući da test nije pravilno urađen, Coca-Cola nije zapravo bila “pozitivna” na koronavirus.

Šta su antigenski testovi i kako se koriste?

Brzi, takozvani antigenski testovi, koriste se za masovna testiranja stanovništva zbog toga što brzo daju rezultate, te se njihovim korištenjem može ažurnije reagovati, tj. na vrijeme izolirati zaraženu osobu.

Antigenski testovi razlikuju se od molekularnih (PCR) testova po tome što ne utvrđuju prisustvo genetskog materijala virusa (RNK), već utvrđuju prisustvo fragmenata proteina koje virus sadrži. Uzorak za obje vrste testa uzima se slično – testnim štapićem se iz respiratornog sistema uzima obrisak (bris).

U čemu je pogriješio Michael Schnedlitz?

Njemački portal Welt je, tragom videa u kojem Schnedlitz “dokazuje nepouzdanost” antigenih testova u parlamentu, kontaktirao proizvođača testa koji Schnedlitz u videu koristi, kompaniju Dialab. Odgovor koji su dobili potvrdio je da je poslanik Schnedlitz napravio grešku prilikom testiranja. Naime, Schnedlitz nije koristio gore pomenutu ekstrakcijsku otopinu, tzv. pufer- kiselinu koja održava pH vrijednost testa stabilnom.

U šestominutnom videu ne vidi se koliko je vremena prošlo od momenta u kojem on stavi štapić na test do navodnog “pozitivnog rezultata”, koji se također ne vidi. No, vidi se da nije koristio pufersku otopinu, već je štapić direktno stavio na antigenski test.

Bez korištenja puferske otopine antigenski testovi ne mogu dati pouzdane rezultate. No, i da ju je koristio, rezultati ne bi bili pouzdani. Antigenski testovi se rade na ljudskim izlučevinama i napravljeni su da testiraju uzorke prikupljene iz respiratornog sistema, a ne da testiraju hranu/pića.

Raskrinkavanje

146 Shares
146 Shares
Share via
Copy link