Koronavirus Ljubimci

Najnovije oružje za otkrivanje koronavirusa ima 4 noge, vlažnu njušku i maše repom

psi koronavirus
Foto. Profimedia

Da, dobro ste pročitali – u pitanju su psi…

Svi su izgledi da će naši četvoronožni prijatelji moći da detektuju virus Kovid-19 brže nego PCR test i tačnije nego antigenski test.

Naime, studija objavljena prošle sedmice dokazala je da zaraženi koronavirusom imaju specifičan miris koji će dobro obučeni psi moći da prepoznaju sa nepogrešivom preciznošću, prenosi britanski „The Guardian“.

Psi se već duže vreme obučavaju da prepoznaju promene mirisa kod ljudi sa dijabetesom tipa 1 i drugim teškim poremećijma, koje se osećaju neposredo pre pogoršanja zdravstvenog stanja, upozoravajući na taj način obolelog da potraži stručnu pomoć.

Dobrotvorna organizacija „Medical Detection Dogs“ osnovana 2008. već dugi niz godina uspešno obučava pse pratioce i bavi se istraživanjem sposobnosti pasa da otkriju rak i druge bolesti uključujući i Parkinsonovu bolest. Kada je proglašena pandemija virusa Kovid-19, upravo su završili studiju u saradnji sa Londonskom školom za higijenu i tropsku medicinu koja je pokazala da psi mogu da detektuju malariju.

A nedavno su sproveli i studiju, koja još uvek nije prošla recenziju, u kojoj su potvrdili da psi mogu da otkriju Kovid-19 na odeći koju su nosili zaraženi i to sa osetljivošću do 94,3 odsto. U istraživanju je učestvovalo šest pasa, a tačno su identifikovali 94 na svaka 100 kovid pozitivna pacijenta.

Uporedite samo ovaj učinak sa antigenskim testovima čija je tačnost procenjena na 58 do 77 odsto i PCR testovima koji su 97,2 odsto pouzdani. Takođe, psi pobeđuju PCR testove kada je reč o brzini jer postavljaju dijagnozu za manje od sekunde!

„To uključuje i ljude koji su asimptomatski, kao i ljude sa malim virusnim opterećem“, rekao je koautor studije, profesor Džejsm Logan sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

Pas koji je pokazao najbolju preciznost bila je Tala, koja je pokazala osetljivost od 94, 5 odsto. A evo na koji je način sprovedeno testiranje: na metalnim pločama koje su u visini psa stavlja se komadić čarape. Sve traje nekoliko sekundi: pas mirno prilazi svakoj ploči, brzo je njuši, a potom zastaje kod jedne od njih i besno maše repom – to je Talin način da pokaže da je prepoznala zadati miris. Svaki pas na različiti način to pokazuje – recimo Mili sedi i cvili kada otkrije zaraženu čarapu.

Rase poput koker španije, retrivera i labradora su posebno dobre rase za otkrivanje bolesti. „To su psi koji obožavaju da traže. Takođe su druželjubivi i uživaju da budu na javnim mestima“, kaže dr Kler Gest, osnivač organizacije „Medical Detection Dogs“.

Potrebno je osam do 10 nedelja da se pas obuči za otkrivanje Kovida-19. Kad god ukažu na pozitivan uzorak ili ignorišu negativan oni budu nagrađeni poslasticom za pse. Za potrebe kovid studije psi su dresirani uz upotrebu majica, čarapi i maski koje su donirali dobrovoljci i osoblje NHS, od kojih su neki bili kovid pozitivni.

Uprkos efikasnosti ove metode, psi nikada neće zameniti PCR testove. Najveći izazov u tome je broj obučenih pasa, ali i vreme koje zahteva njihov trening, kao i činjenica da je za detektovanje neophodna odeća koju nose zaražene ili neinficirane osobe.

Ipak, kako piše „Guardian“, a prenosi Blic žena, ovo bi moglo da bude korisno na aerodromima, gde bi psi mogli brzo da izvrše pregled putnika pri iskrcaju, a oni koje identifikuju morali bi da se podvrgnu PCR testiranju i karantinu dok ne dobiju rezultat.

Izvor: Guardian/Blic žena

10 najpotresnijih i najdirljivijih priča o psećoj odanosti koje će vam istopiti srca

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Kao i uvek, najbolji prijatelji stizu u pomoc. Treniraju se za sve bolesti, tako i za ovu opasnost

Share via
Copy link