Putovanja

Crna Gora vraća putnike iz Srbije jer nisu imali odgovarajući test

crna-gora-granica-1

Uslov za ulazak putnika iz Srbije u Cnu Goru je negativan PCR ili pozitivan serološki ELISA test. Međutim, kako je objavio portal nova.rs, neki putnici su vraćeni sa crnogorske granice jer nisu imali odgovarajući test na antitela.

Crna Gora je u petak donela odluku da putnici iz Srbije za ulazak u tu zemlju moraju da imaju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, navodi se na sajtu tamošnjeg Instituta za javno zdravlje, a prenosi nova.rs.

I dok je situacija sa PCR testom, koji otkriva da li smo trenutno zaraženi, prilično jasna, serološki testovi unose zabunu.

Naime, serološkim metodama otkriva se prisustvo antitela, to jest određenih klasa imunoglobulina (IgM, IgA i IgG) u krvi, koji se proizvode u organizmu kao odgovor na prisustvo virusa.

Dakle, serološki ili ELISA test radi se na uzorku krvi iz prsta ili iz vene (rezultat je pouzdaniji iz venske krvi) i pokazuje da li je telo odgovorilo na virus.

Što se koronavirusa tiče, najveća zabuna stvara se oko IgM i IgG antitela. Naime, kada se razviju IgG antitela, to je potvrda da je bolest preležana. Ona počinju da se stvaraju u drugoj nedelji bolesti i svoj najviši nivo dostižu oko četvrte nedelje od pojave simptoma. Približno šest nedelja nakon infekcije čak 94 -98 odsto obolelih pokazuje povišen nivo IgG antitela.

S druge strane, IgM antitela se pojavljuju sedmog do desetog dana infekcije i ona su prvi odgovor na infekciju. Stoga, ako se pri serološkim analizama krvi nađu IgM antitela, ali ne i IgG, znači da je infekcija u toku i da IgG antitela još nisu stigla da se stvore.

A ako su IgM antitela negativna, a IgG antitela pozitivna, znači da ste preležali infekciju i da je stvoren imunitet.

Osim ovih ELISA testova koji pokazuju prisustvo IgM i IgG antitela, postoji i serološki ECLIA test koji meri ukupna antitela, ali koji nije na listi uslova za ulazak u Crnu Goru.

Zbog toga Crna Gora traži ili negativan PCR test – dokaz da trenutno niste zaraženi, ili pozitivan IgG test – dokaz da ste virus preležali.

Serološki test na lični zahtev košta 1.200 dinara, a rezultati se dobijaju za nekoliko sati. Test možete uraditi u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

PCR test u Srbiji košta 6.000 dinara i bez prethodnog zakazivanja na lični zahtev može se uraditi jedino u Institutu Torlak, gde su zato i velike gužve. Osim toga, od danas je moguće testirati se i u još pet ustanova uz prethodno zakazivanje.

Serološki testovi mogu se uraditi i u privatnim laboratorijama, s tim što su cene znatno više, posebno ako rezultat obuhvata nalaze i IgM i IgG testa.

Kilometarski redovi ispred Torlaka, Srbi hoće na more

38 Shares
Share via
Copy link