Koronavirus Magazin

U istom danu preminule tek porođena žena i jedna mlada majka tromesečne bebe

koronavirus-porodjaj

Srbija je izgubila dve porodilje. U VMC “Karaburma” pre dva dana od posledica koronavirusa preminula je D. J. (26) iz Beograda, koja se porodila pre tri meseca. Istog dana u KBC “Dragiša Mišović” od posledica koronavirusa preminula je tek porođena S. I. (33) iz okoline Aranđelovca.

Pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice Karaburma potvrdio je za Telegraf.rs da je ova mlada majka izgubila bitku sa kovidom 19.

Kako nam je objasnio, ona je u bolnicu primljena u jako teškom stanju, pluća su joj bila praktično razorena, zbog čega su morali odmah da je intubiraju. Bila je na respiratoru šest dana, i nažalost, preminula. D.J. je bila nevakcinisana.

– Kada smo pitali rodbinu zašto se nije vakcinisala rečeno nam je da su je savetovali u trudnoći da se ne vakciniše. Vidite koliko ima preminulih trudnica. One su sada najugroženija kategorija. Ovo je ogroman broj na broj trudnica, veliki procenat, a broj komplikacija onih koji dobiju vakcinu se meri jednim u milion i više – rekao je pukovnik doc. dr Ivo Udovičić.

Istog dana, u nedelju 10. oktobra u KBC “Dragiša Mišović” preminula je porodilja S. I. (33) iz okoline Aranđelovca.

– Zarazila se pre tri nedelje. Dobila je temperaturu. Odmah smo je vodili kod lekara. U Aranđelovcu su ustanovili da ima koronu i poslali je na kućno lečenje. Pet dana se mučila sa temperaturom, a onda je u petak uveče, 1. oktobra, dobila gušenje. Počela je da se otvara i prokrvarila je. Sutradan, rano ujutru smo ponovo otišli u bolnicu u Aranđelovcu. Sanitetom su je poslali u „Dragišu Mišović“ – ispričao je njen suprug.

Porođena je carskim rezom istog dana. S obzirom na to da je bila pozitivna na koronavirus, nisu joj donosili dete, videla je samo sliku bebe. Preminula je nakon 8 dana.

Od početka vakcinacije protiv koronavirusa u Srbiji je preminulo 9 nevakcinisanih trudnica i porodilja. Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu rekao je da ginekolozi treba da potpišu da neko ne treba da se vakciniše.

– Dosta tih trudnica su rekle da su im ginekolozi savetovali da se ne vakcinišu. Sledeći put za svaku trudnicu svaki akušer da napiše šta on misli o vakcinaciji, pa neka stanu oni iza tog potpisa da neko ne treba da se vakciniše. Neko mora da snosi odgovornost. Srbija teško da se u istoriji susrela sa jednim ovakvim debaklom. Pre par meseci sam govorio šta će se desiti. Ne postoji nikakva šansa da se ovo zaustavi, a da se nešto ne učini. Zaustaviće se kada se svi budu zarazili – rekao je Janković.

Petoro dece ostalo bez roditelja za 2 nedelje, mama umrla na respiratoru, na porođaju

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
307 Shares
307 Shares
Share via
Copy link