Koronavirus Magazin Svet

Naučna procena da bi u epidemiji moglo da umre oko 1,8 miliona ljudi

koronavirus procena smrtnosti

Istraživanje britanskog Imperial College pokazalo je da bi uprkos strogim preventivnim merama širom planete od posledica koronavirusa broj smrtnih slučajeva u svetu mogao da dostigne 1.8 miliona.

Naučnici procenjuju da vlade mogu da spasu desetine miliona života ako brzo reaguju i uvedu stroge mere zaštite javnog zdravlja poput testiranja, karantina i socijalnog distanciranja.

Poslednji izveštaj londonskog Imperial Collegea, čija su ranija istraživanja uverila britansku vladu da zauzme stroži pristup u borbi protiv virusa, objavljen je dok je u svetu zaraženo više od 540 hiljada, a umrlo više od 24 hiljade ljudi.

Simulacije britanskog univerziteta temelje se na trenutnim podacima o snazi virusa, njegovoj zaraznosti i stopi smrtnosti, kao i demografskim i društvenim faktorima.

Otrežnjujuća projekcija scenarija bez intervencija vlada predviđa da bi Covid-19, da se na njega nije reagovalo, ove godine zarazio gotovo sve stanovnike sveta i odneo 40 miliona života.

Izveštaj potom razmatra nekoliko nivoa odgovora, od spontanog socijalnog distanciranja do strogog karantina kakav se trenutno sprovodi u najteže pogođenim državama.

Ako su te mere uvedene na vreme, što bi nedeljno rezultiralo smrću 0,2 stanovnika na 100 hiljada, projekcije pokazuju da bi preminulo 1,86 miliona ljudi, a njih gotovo 470 miliona u 202 države sveta bi se zarazilo.

Ako su mere pak uvedene prekasno i umire 1,6 stanovnika na njih 100 hiljada, konačna brojka znatno raste, na 10,45 miliona smrtnih slučajeva i 2,4 milijarde zaraženih, piše Hina.

Drama u italijanskim domovima za stare, stotine ljudi umiru u samoći i tišini

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link