Koronavirus Magazin Svet

Naučna procena da bi u epidemiji moglo da umre oko 1,8 miliona ljudi

Istraživanje britanskog Imperial College pokazalo je da bi uprkos strogim preventivnim merama širom planete od posledica koronavirusa broj smrtnih slučajeva u svetu mogao da dostigne 1.8 miliona.

Naučnici procenjuju da vlade mogu da spasu desetine miliona života ako brzo reaguju i uvedu stroge mere zaštite javnog zdravlja poput testiranja, karantina i socijalnog distanciranja.

Poslednji izveštaj londonskog Imperial Collegea, čija su ranija istraživanja uverila britansku vladu da zauzme stroži pristup u borbi protiv virusa, objavljen je dok je u svetu zaraženo više od 540 hiljada, a umrlo više od 24 hiljade ljudi.

Simulacije britanskog univerziteta temelje se na trenutnim podacima o snazi virusa, njegovoj zaraznosti i stopi smrtnosti, kao i demografskim i društvenim faktorima.

Otrežnjujuća projekcija scenarija bez intervencija vlada predviđa da bi Covid-19, da se na njega nije reagovalo, ove godine zarazio gotovo sve stanovnike sveta i odneo 40 miliona života.

Izveštaj potom razmatra nekoliko nivoa odgovora, od spontanog socijalnog distanciranja do strogog karantina kakav se trenutno sprovodi u najteže pogođenim državama.

Ako su te mere uvedene na vreme, što bi nedeljno rezultiralo smrću 0,2 stanovnika na 100 hiljada, projekcije pokazuju da bi preminulo 1,86 miliona ljudi, a njih gotovo 470 miliona u 202 države sveta bi se zarazilo.

Ako su mere pak uvedene prekasno i umire 1,6 stanovnika na njih 100 hiljada, konačna brojka znatno raste, na 10,45 miliona smrtnih slučajeva i 2,4 milijarde zaraženih, piše Hina.

Drama u italijanskim domovima za stare, stotine ljudi umiru u samoći i tišini

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link