Koronavirus Srbija

Privatnicima ne dozvoljavaju da rade PCR testove iako laboratorije imaju sve uslove

pcr-testiranje

Testiranje na koronavirus PCR metodom po svemu sudeći ostaće rezervisano isključivo za državne ustanove.

S druge strane, privatne laboratorije kažu da imaju sve kapacitete i uslove za testiranje, ali Ministarstvo zdravlja je odbilo da im izda dozvole za PCR testove.

Iz cele Srbije dve laboratorije su podnele zahtev Ministarstvu zdravlja da rade PCR testiranje na virus korona, ali su oni odbijeni, kažu u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije, uz obrazloženje da će se to testiranje raditi samo u državnim laboratorijama.

Ministarstvo zdravlja je još u julu otvorilo mogućnost i za privatne ustanove da koriste PCR metodu za testiranje na virus korona, te su od tada one mogle da preko sajta Ministarstva podnesu zahtev kako bi dobile odobrenje, kažu iz Asocijacije.

Među zainteresovanima su bile i laboratorije iz Niša, ali iz Asocijacije sada kažu da su prema njihovim podacima jedine dve koje su podnele zahtev iz Beograda.

Prošle nedelje su te dve laboratorije dobile rešenja o obustavljanju zbog nepostojanja uslova za dalje vođenje postupka.

U obrazloženju se navodi da je Odlukom o proglašnju bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću propisano da se testiranje stanovništva na prisustvo virusa vrši u svim mikrobiološkim laboratorijama zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, kao i u svim laboratorijama u javnoj svojini koje obavljaju poslove u oblasti zdravlja životinja, bezbednosti hrane, kontrole kvaliteta i bezbednosti mleka i ispitivanja zabranjenih, nedozvoljenih, štetnih i nepoželjnih supstanci u hrani i hrani za životinje, zdravlja bilja, semena i sadnog materijala i banke biljnih gena, a koje su pripremljene za laboratorijsko ispitivanje u smislu člana 21. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – kažu iz Asocijacije.

Kako je podnosilac privatna praksa, objašnjavaju iz Asocijacije, i osnovana je sredstvima u privatnoj svojini, uslovi da se pokrenuti postupak dalje vodi ne postoje.

U vezi sa PCR testiranjem u privatnim ustanovama poslata su pitanja i Ministarstvu zdravlja odakle se odgovori očekuju.

Inače, predstavnici niških laboratorija još su u avgustu rekli da imaju kapacitete i uslove za PCR testiranje, pišu Južne vesti.

Koronavirus preti da zatvori prvu školu u Srbiji, a 3 odeljenja su već prešla na online nastavu

33 Shares
Share via
Copy link