Koronavirus Magazin

Pranje odeće u veš mašini završava posao sa koronavirusom

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović objasnio je da je moguća kontaminacija odevnih predmeta ili kose koronavirusom, ali da tako ne možemo direktno da se zarazimo.

Kako je naveo, zaraza uglavnom zahteva dopunsku kontaminaciju ruku kojom bismo posle virus preneli do sluznice ili oka.

„Morate da dotaknete rukom ili kontaminiranom rukavicom oko“, rekao je Stevanović na konferenciji za novinare u Beogradu, javlja N1.

Rekao je i da nije potreban poseban tretman odeće osoba zaraženih koronavirusom, i da „pranje u veš mašini završava posao“.

Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović ponovila je da je važno primenjivati lične mere zaštite i u radnom i u životnom prostoru.

„Dezinfekcija je sada potrebna, alkoholna sredstva značajna“, istakla je Jovanović i dodala da je poželjno alkoholom redovno dezinfikovati prostore sa kojima smo najčešće u kontaktu, poput kupatila i kuhinje.

Lekari su istakli i da građani nikako ne smeju da uzimaju lekove na svoju ruku. Antibiotici, prema rečima Verice Jovanović, nisu prevencija za koronavirus i ljudi njihovim uzimanjem dovode sebe u rizik da antibiotik neće delovati kada im bude zaista potreban.

„Upotreba lekova nije potrebna, osim ako lekar ne propiše“, istakla je direktorka „Batuta“.

Još jedna preminula osoba, 73 novozaraženih, ukupno 457

 

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link