Koronavirus Magazin Svet

5 OZBILJNIH zemalja koje su USPEŠNO obuzdale KORONAVIRUS

Svet je danas razapet između lažnih informacije o pobedi Kine nad koronavirusom, utrke koja će nacija prva uspešno završiti kliničko testiranje vakcine, broja zaraženih i žrtava. Svedoci smo velike cene koju je platila Britanija svojom arogancijom prema nadolazećoj pandemiji, čak se i švedski model pokazao kao pogrešan.

Ipak, 5 zemlja se izdvaja po uspešnoj borbi protiv korona virusa. Za sve njih je zajedničko ono što je Vlada u Beogradu (kao i brojne vlade širom sveta) propustila da uradi. To su preventivne mere kao reakcija na prve vesti o širenju epidemije u Kini.

Tajvan

Tajvan je svoj prvi slučaj korona virusa zabeležio 21. januara, ali uspeo je da do 3. aprila održi taj broj na samo oko 348 slučajeva sa pet smrtnih ishoda.

Inače Tajvan nije član Svetske zdravstvene organizacije (SZO) s obzirom na to da se članstvo obično daje samo zemljama članicama Ujedinjenih nacija, koje ne priznaju nezavisnost Tajvana, piše Blic.

Međutim, vlada Tajvana je započela akciju čim su se pojavile vesti o misterioznoj bolesti u Vuhanu. Tajvan, koji se nalazi na samo oko 160 kilometara od kopnene Kine, počeo je sa inspekcijom putnika koji su dolazili iz grada još 31. decembra, uspostavio sistem za praćenje onih u samoizolaciji i podigao proizvodnju medicinske opreme u januaru.

Kako piše “Forin polisi”, Tajvan je imao rani i efikasni odgovor, zbog svog lošeg iskustva sa Kinom.

– S obzirom na sve sa čim se Tajvan suočavao u vezi sa svojim velikim susedom – sa širenjem lažnih vesti, vojnim pretnjama, skrivanjem važnih medicinskih informacija u vreme epidemije SARS-a 2003. godine – zemlja zna da mora da bude na najvećem oprezu kad god se neki veliki problem javi u Kini – piše Hilton Jip, novinar “Forin polisija”.

Južna Koreja

Južna Koreja je uspela da uspori širenje novih slučajeva korona virusa  koja je među prvima imala jednu od najvećih epidemija izvan Kine, takođe  i to je učinila tako da ne zaustavi svakodnevni život.

Sada je na oko 10.000 zaraženih, ali i manje od 200 preminulih.

Naime, Južna Koreja je takođe vrlo rano počela sa borbom i to masovnim dijagnostičkim testiranjem. Zemlja sa oko 51 milion stanovnika, svakodnevno testira više od 20.000 ljudi na određenim lokacijama za testiranje i koristi izolaciju i široko rasprostranjeno kontaktno praćenje da bi razbila lance prenosa – kao što preporučuje SZO.

Korejske vlasti su naložile farmaceutskim kompanijama, samo nedelju dana nakon što je potvrđen prvi slučaj, da počnu da izrađuju setove testova na virus, obećavši im punu podršku.

Testirali su više stanovnika od bilo koje druge zemlja na svetu, čime su došli u situaciju da mogu na vreme da izoluju sve sumnjive slučajeve i da im daju brzu pomoć nakon što se otkrije da su zaraženi.

Kanada

I na Zapadu postoji priča o uspehu, ali to nisu ni zemlje EU ni SAD, već Kanada.

Ona je uspela da sprovede mnogo više testiranja nego njen sused Sjedinjene Američke Države.

U januaru i februaru, Kanada je započela postavljanje infrastrukture za sprovođenje testova i traganje za ljudima koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Rani odgovor delom je proizašao iz iskustva zemlje tokom epidemije SARS-a 2003. (Tada je Kanada bila jedina zemlja van Azije koja je prijavila smrt od virusa.)

Kanada ima dobro finansiran sistem javnog zdravstva i njeni kriterijumi za to ko može da bude testiran na KOVID-19 nisu ograničeni kao u Sjedinjenim Državama.

Trenutno je u Kanadi prijavljno više od 11.000 slučajeva zaraze, mnogo manje nego u SAD koja je prešla 200.000. U Kanadi je i broj žrtava nizak – 173.

Tajvan je zaustavio korona virus bez oštrih mera, ali je postao prava NOĆNA MORA ZA SZO

Gruzija

Neke priče o uspehu su neočekivane. Da ne umeju samo bogate i razvijene države da spreče širenje epidemije, dokaz je – Gruzija.

Uprkos svojoj maloj veličini i slaboj ekonomiji, zemlja je počela da preduzima ozbiljne mere krajem februara, kada su u Srbiji predsednik Vučić i dr Nestorović smejali koronavirusu. Gruzija je tada donela niz mera, uključujući zatvaranje škola i sprovođenje široko rasprostranjenih dijagnostičkih testova. U toj zemlji je do sada potvrđeno 148 slučajeva, a smrtnih slučajeva za sada nema.

– Mislim da je činjenica da je vlada ozbiljno ovo shvatila od samog početka, bila od velike pomoći – rekla je gruzijska novinarka Natalija Antelava.

Kako je rekla, u tome je pomogao i generalni načni razmišljanja u Gruziji.

– Ovo je zemlja koja je navikla na krizu, zemlja koja je preživela građanske ratove i rusku invaziju u 2008. i veoma mračan period do 90-ih godina nakon raspada Sovjetskog Saveza – rekla je Antelava.

Island

Island je takođe na vreme počeo sa svojom borbom. Ta država je u vrhu po broju zaraženih po glavi stanovnika. Razlog tome je što je ona sprovela masovna testiranja, zahvaljujući privatnoj kompaniji za medicinska istraživanja, smeštenoj u Rejkjaviku.

– Tako je Island dobio jasniju sliku o tome kako se virus širi kroz opštu populaciju – rekla je novinarka Jelena Ćirić sa Islanda.

Ta testiranja i istraživanja mogu da pomognu i svetskom odgovoru na pandemiju.

– Porast broja zaraženih kod nas nije eksponencijalan, zahvaljujući ovim ranim merama i stavljenjem zaraženih u karantine – rekla je ona.

Noam Čomski: Korona će nas naterati da razmislimo kakav svet želimo

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

123 Shares
123 Shares
Share via
Copy link