Koronavirus Svet

Broj zaraženih koronavirusom u svetu premašio 10 miliona, otkrivena 3 nova simptoma

Prama podacima sa sajta worldometer broj zaraženih u svetu porastao je na 10.005.446.

Od posledica kovida 19 dosad je preminulo 498.996 osoba širom planete, pokazuju najnoviji podaci sa sajta worldometer. Oporavilo se 5.414.897 osoba.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, novo žarište u kojem broj zaraženih od druge polovine maja naglo raste jeste Latinska Amerika. Međutim, kako navodi Bi-Bi-Si, žarišta su i Afrika, Azija i Bčiski istok, prenosi B92.

U četiri zemlje, Brazilu, Meksiku, Indiji i Pakistanu, tokom poslednjih sedmica registrovan je porast i zaraženih i preminulih.

Brazil, Peru, Čile, Meksiko i Evkador su zemlje u kojima je veliki broj zaraženih, a SZO navodi da pandemija nije dostigla vrhunac u zemljama Centralne i Južne Amerike.

U Brazilu dnevno bude zabeležno po 1.000 smrtnih slučajeva, i to je druga zemlja u svetu, odmah posle SAD, u kojoj je registrovano vise od million obolelih. U Brazilu je preminulo vise od 55.000 ljudi.

U Indiji i Pakistanu takođe je prijavljen porast obolelih i preminulih, iako je poslednjih dana u padu.

Novi simptomi koronavirusa

Na listi simptoma Centra za kontrolu i prevenciju bolesti našla su tri nova koja se dodaju na postojeću listu u slučaju infekcije kovidom-19.

Do sada simptomatika kovida-19 bila je u vezi sam povišenom temperaturom, infekcijom pluća, kratkim dahom, otežanim disanjem, bolom u mišićima, glavoboljom, ali i gubitkom čula ukusa i mirisa sa bolovima u grlu.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da su takozvani simptomi alergije – zapušen nos ili konstantno curenje nosa, mučnina i dijareja tri nova simptoma korone virusa.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti napominje da će nastaviti sa dopunjavanjem liste kako se istraživanje o virusu bude razvijalo.

Razvijanje simptoma i klinička slika obolelih zavisi od prethodnog zdravstvenog stanja pacijenta. Hronični bolesnici, naročito oni koji imaju srčane probleme, dijabetes ili probleme sa plućima su rizičniji nego ostali, navodi “Blic”.

Težina simptoma zavisi od starosti pacijenta i imuniteta. Prvi znaci infekcije pojavljuju su u vremenskom procepu od dva do 14 dana nakon infekcije virusom.

Centar za kontrolu i prevenciju naglašava da ako osetite neki od simptoma da se javite svom lekaru.

Lekarima ponestaje snage: Mi smo umorni, iscrpljeni i uplašeni (VIDEO)

Avatar

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


30 Shares
Share via
Copy link