Koronavirus Srbija

Lekarima ponestaje snage: Mi smo umorni, iscrpljeni i uplašeni (VIDEO)

Mi smo umorni, iscrpljeni, uplašeni i nezadovoljni, poručuju lekari iz bolnica po Srbiji. Izjavu dvoje lekara, čiji je identitet sakriven, objavio je kanal Newsmax Adria.

Jedan od lekara opisuje kako je u bolnici u kojoj radi na delu ignorisanje, prenosi Nova.rs.

– Direktor je na odmoru, na odmoru je i jedan od dva infektologa koja imamo. Na infektivnom odeljenju rade mladi, privremeno zaposleni lekari. pod nadzorom interniste. Nema PCR testova, a epidemiologu je zabranjeno da istražuje kontakte i puteve infekcije – prenosi stanje u bolnici u kojoj radi.

Mnogo odeljenja, prema njegovim rečima, rade u jako lošim uslovima. Međutim, kako dodaje, imaju naredbu Ministarstva zdravlja da sve mora da funkcioniše kao da epidemije nema.

– Mi smo umorni, iscprljeni, uplašeni i nezadovoljni – poručuje na kraju.

Drugi lekar prenosi kako lekari u kovid ambulantama rade u tri smene.

– Previše su opterećeni, veliki je broj obolelih na odeljenjima u opštima bolnicama. Puna su infektivna odeljenja, puna je palijativa, puno je grudno i to su sve pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Lekari pokušavaju da se izbore sa njihovim stanjem – navodi on.

Dramatičan rast zaraženih prethodnih dana napunio je bolnice po Srbiji, a neke medicinske ustanove ponovo su vraćene u kovid sistem.

Čak i nadležni priznaju da je situacija loša. Tako je epidemiolog Predrag Kon izjavio da u funkcionisanju zdravstenog sistema postoje veliki problemi, kao i da je potrebno da se ponovo otvore kovid bolnice.

– Svi su nenaviknuti i opušteni, pa virus može da se ušeta u svaku zdravstvenu ustanovu bez problema. Kapacitet sistema je na ivici, tražio sam od Kriznog štaba pojačanje kapaciteta – istakao je Kon.

Na pitanje zašto se ne testiraju kontakti, Kon je odgovorio da zaraženi navedu i po 50 kontakta i objasnio da za toliko testiranje nema testova, kao ni ekonomskih mogućnosti, ni kapaciteta.

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević potvrdila je da se na toj klinici u svakom trenutku leči 90 bolesnika, a da se u Prijemnoj ambulanti dnevno pregleda 300 pacijenata.

Napomenula je da u klinici ni u jednom momentu ne postoji prazan krevet, jer čim se jedan pacijent otpusti, drugi se primi.

Medicinarima koji odbiju premeštaj u Kovid centar sledi otkaz

250 Shares
250 Shares
Share via
Copy link