Koronavirus Srbija

Virusom COVID-19 zaraženo još 379 osoba, preminulo 8, mladi najviše oboljevaju

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 379 novih slučajeva koronavirusa, od 9.817 testiranih.

Preminulo je osam osoba, što je ukupno 551.

Na respiratorima se nalazi 156 pacijenata, od 4.531 hospitalizovanog.

Od početka epidemije testirana je ukupno 641.091 osoba.

Kada su u pitanju deca u KBC „Dragiša Mišović“ hospitalizovano je devetoro dece, dok se u KC Niš nalazi njih 6, a u Šapcu 3.

I deca i trudnice, njih šestoro, su stabilno.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević saopštavajući poslednje podatke o koronavirusu u Srbiji istakla je da je najviše oboljevaju u uzrasnim grupama 30-39 godina i 40-49 godina.

Ukazala je da se oboljevanje pomerilo ka mlađim grupama.

– Na dobrom smo putu da idemo ka silaznom toku epidemije – rekla je Kisić Tepavčević.

KCV Vojvodine zbog velikog rasta obolelih proširio je kapacitete i otvoreno je još kovid jedinica, rekla je iz Kliničkog centra Vojvodina Edita Stokić.

– U ovom naletu epidemije se uočava da je sve veći broj pacijenata sa teškom i veoma teškom kliničkom slikom. Morate znati i činjenicu da oboljenje kovid ne daje jedisntvenu kliničku sliku, već razvija brojne komplikacije. U lečenju hospitalizovanih paccijenta, možemo da uočimo sa aspekta klinike dva problema: pacijent koji se hospitalizuje retko kad ima samo kovid, već ima i brojne druge pridružene bolesti.

Sa razvojem kovid 19 njegove pridružene bolesti se pogoršavaju javljaju se druge bolesti.

– Dobro vam je poznato da je Vojvodina sa velikim brojem gojaznih, i pokazano je da je veća gojaznost veći rizik za hospitalizaciju, a zatim i smrtni ishod. Gojaznost i tip 2 dijabetes faktori za oboljevanja kovid 19 infekcije – ukazala je Stokić.

Kisić Tepavčević govorila je o bezbednosti održavanja skupštine.

– Kakav god da se bude održavao sastanak i manifestacija, sigruno je da moraju da se pridržavaju mera prevencije. Situacija sa početka epidemije i situacija par meseci nakon toga se razlikuje sa različitih aspekata, i sa klliničkog i sa epidemiološkog.

U Nišu za 7 dana preminula i druga porodilja, životima plaćena visoka cena nepouzdanih testova

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

66 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap