Koronavirus Svet

Kineski stručnjaci otkrili koliko traju antitela na koronu i nemaju dobre vesti

koronavirus antitela

Nivo antitela koja se stvaraju nakon oporavka od koronavirusa počinje da opada već nakon dva do tri meseca, pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno u Kini.

Istraživači sa medicinskog univerziteta u Čungkingu, tvrde da to pokazuje da uvođenje takozvanih “imunitetskih pasoša” zbog putovanja može da bude veoma rizično rešenje, a takođe ukazuje na to da socijalna distanca i izolacija najugroženijih treba da se primenjuje još dugo, piše Rojters, a prenosi Blic žena.

U istraživanju je učestvovalo 37 pacijenata sa simtomima korona virusa i isto toliko pacijenata koji nisu imali simptome, a rezultati su da kod više od 90 odsto onih u čijoj je krvi posle oporavka pronađeno antitelo IgG, prisustvo tog antitela značajno opalo posle dva do tri meseca.

Prisustvo antitela je u obe grupe pacijenata nakon dva meseca opalo za više od 70 odsto.

Međutim, jedan kineski virusolog koji nije bio član istraživačkog tima tvrdi da ovi rezultati ne osporavaju mogućnost da drugi delovi imunog sistema mogu pružiti zaštitu od korona virusa.

– Rezultati ove studije ne znače da će se svet srušiti – kaže ovaj naučnik, koji ističe i da je broj pacijenata obuhvaćenih studijom mali.

Harvard: Covid-19 slabi na toploti, a biće i drugog talasa

24 Shares
Share via
Copy link