Koronavirus

Preležali ste koronavirus? Evo koliko ste tačno zaštićeni od nove zaraze

zene-ulica

Preležani kovid 19 značajno smanjuje rizik od nove infekcije i do 10 meseci nakon što smo se razboleli, pokazuje studija Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL).

Istraživanje je objavljeno u četvrtak u časopisu The Lancet Healthy Longevity, a rađeno je na stanovnicima i osoblju domova za stare. Otkriveno je da su korisnici domova, koji su prethodno preležali kovid 19, imali 85 odsto manju verovatnoću da budu ponovo zaraženi koronavirusom u narednih 10 meseci.

Što se osoblja domova tiče, oni sa preležanom infekcijom imali su oko 60 odsto manje šanse da se ponovo zaraze.

„Zaista je dobra vest da prirodna infekcija štiti od ponovne infekcije. Čini se da je rizik od zaraze vrlo nizak“, rekla je vodeća autorka studije Marija Krutikov sa Instituta za zdravstvenu informatiku UCL.

U istraživanju je učestvovalo 682 štićenika domova, čija je srednja starost 86 godina, i 1.429 zaposlenih u domovima. Testovi sprovedeni u junu i julu prošle godine pokazali su da je oko trećina bila pozitivna na prisustvo antitela na koronavirus.

Studija je isključila uticaj vakcinacije tako što su iz studije izbacili ljude koji su primili vakcinu. Planiraju da efikasnost vakcine sagledaju u zasebnoj studiji.

Aleksander Edvards, vanredni profesor biomedicinske tehnologije sa Univerziteta u Redingu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da još uvek postoji velika neizvesnost u pogledu trajanja imuniteta nakon infekcije.

„Reinfekcija se dešava – tako da zaštita nije potpuna. Još uvek očekujemo da bi prirodna infekcija trebalo da zaštiti od ozbiljnijih infekcija, ali nemamo dovoljno podataka da to znamo“, rekao je.

Naučnici su rekli da je period istraživanja obuhvatio pojavu zaraznije varijante koja je prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji i koja je sada poznata kao Alfa. Međutim, zabrinjavajuća varijanta prvobitno otkrivena u Indiji, a sada označena kao Delta mutacija, pojavila se kasnije i postala dominantna u Britaniji – a o njoj još nema dovoljno podataka, prenosi Nova portal.

Slobodan je merio antitela i posle 1. i posle 2. doze kineske vakcine i ovo su njegovi zaključci

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ovo je glupost. Studija je radjena na penzionerima kojima je imuni sistem inace slab. Mladji ljudi imaju mnogo bolji imunitet i zasticeni su sigurno mnogo duze.

79 Shares
Share via
Copy link