BBC

Korona virus: U Srbiju stigla vakcina Moderna, Krizni štab u četvrtak o produženju raspusta

kovid propusnica

Getty Images

Epidemijska situacija u Srbiji i dalje je zabrinjavajuća, u bolnicama ima i dece koja zahtevaju intezivno lečenje, a Institut za javno zdravlje „Batut” objavio je preporuke kada primiti buster dozu vakcine, a na klinici u Tiršovoj su i dve bebe na mehaničkoj ventilaciji.

„Bebe su već dve nedelje kod nas i svakodnevno se vodi borba za njihov život. One su stabilno ali životno ugrožene”, kaže za RTS pulmološkinja Nevena Jovičić sa dečije klinike u Tiršovoj.

Prema poslednjim zvaničnim podacima od srede, 3. novembra, u Srbiji je u poslednja 24 časa korona virus odneo još 61 život, a registrovano je 6.770 novih slučajeva zaraze.

U sredu uveče na beogradski Institut Torlak stigao je prvi kontingent od 200.000 doza Modernine vakcine, koje je Srbiji donirala Poljska, preneo je B92.

U Holandiji ponovo uvedeno obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, a u Grčkoj uskoro počinje primena mera za nevakcinisane.

Suočena sa skokom broja zaraženih korona virusom, grčke vlasti su uvelebavezan negativan PCR ili antigenski test za nevakcinisane za ulazak u prostorije javne uprave, prodavnice ili banke.

Desetine učenika ostalo je u jednoj školi u Kini satima posle nastave, jer je utvrđeno da je jedan od zaposlenih pozitivan na kovid.

U svetu je do sada zaraženo 247,5 miliona ljudi, a preminulo je više od pet miliona.

Dato je blizu sedam milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.
Kad primiti buster dozu vakcine?

Buster (dodatna, pojačana) doza vakcine protiv Kovida-19 primenjuje se kod svih koji su primili dve doze vakcine, objavio je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” i to:

 • posle najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze vakcine Fajzer Biontek (mRNK) ili Sputnjik i AstraZeneka (vektorske vakcine);
 • posle najmanje četiri meseca od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze Sinofarma (inaktivisane vakcine);
 • nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa urođenim ili stečenim oslabljenim imunitetom

Ostavlja se mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza.

Ukoliko se Sputnjik vakcina primenjuje kao buster doza, u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine.

Iako se često koriste kao sinonimi termini buster i treća doza, doktorka Ljiljana Marković Denić, predsednica Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju, za RTS je objasnila u čemu je razlika.

Buster doza vakcine ona koja se daje posle šest meseci, a da je treća doza ona koju primaju osobe sa oslabljenim imunitetom, najmanje 28 dana posle druge doze.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa korona virus odneo još 61 život, a registrovano je 6.726 novih slučajeva zaraze od 24.149 testiranih.

Od početka pandemije, zvanično je potvrđeno 1.162.482 slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 10.078 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 6.770 pacijenata, a na respiratorima 279.

U sredu uveče na beogradski Institut Torlak stiglo je 200.000 doza Modernine vakcine, koje je Srbiji donirala Poljska, preneo je B92.

Sa dolaskom Modernine vakcine, u Srbiji će građanima biti dostupno pet vakcina.

Do sada su se ljudi vakcinisanisali cepivima Fajzer, Sputnjik, Sinofarm i AstraZeneka.

„Modernina vakcina se zasniva na informacionoj ribonukleinskoj kiselini (RNK).

„Ona se u vidu nano čestice, koja je uvijena u određeni omotač, ubacuje u našu ćeliju, koja daje instrukcije za proizvodnju jednog dela virusa na kom se stvaraju zaštitna antitela, a to je deo virusa koji brani naš organizam od infekcije”, kaže virusološkinja, dr Nada Kuljić Kapulica za N1.

Sednica Kriznog štaba za borbu biće održana u četvrtak.

Kako se navodi, jedna od tema na sednici će biti i početak raspusta za učenike, a očekivano je da on traje od 8. do 14. novembra.


Pogledajte video o leku ivermektin

Ivermektin: „Magični lek” ili lažna nada
The British Broadcasting Corporation

Poruke ministra zdravlja o leku ivermektin

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su lekari koji su preporučili ili prepisali lek ivermektin već smenjeni sa svojih radnih mesta.

„Oni koji su bili na nekim rukovodećim mestima, više nisu. Sada sledi drugi deo.

„Taj lek nije po Zakonu, to je neregistrovan lek za ljudsku upotrebu, on se koristi u veterini i ne može da se koristi i preporučuje ljudima”, naglasio je Lončar na konferenciji za medije povodom godinu dana Vlade Srbije, prenela je agencija Beta.

On je rekao da će se smatrati da lekari koji preporučuju upotrebu tog leka narušavaju zdravlje i život građana Srbije, pa će u skladu s tim i snositi odgovarajuće posledice.

Lončar je pozvao i medije u Srbiji da ne izveštavaju o protivnicima vakcina u Srbiji, jer je to „ono što oni i žele”.

„Ako mediji ne daju prostora antivakserima, videće se pozitivan rezultat. Ne dajte im da se pojave, jer je njima samo to interesantno”, rekao je ministar.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta sojaPogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.


Ukratko iz sveta:

 • U Grčkoj nove mere protiv nevkcinisanih
 • U SAD preporučena vakcinacija dece od pet do 11 godina
 • U Sloveniji je potvrđeno 3.456 novozaraženih korona virusom, što je rekordan broj od proglašenja pandemije
 • U svetu je do sada zaraženo 246,8 miliona ljudi, a preminulo više od pet miliona. Dato je više od 6,97 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 11.654 ljudi, a oporavilo se 192.218

 • Hrvatska – 476.832 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 9.332, a oporavilo se 444.800 ljudi

 • Slovenija – 341.699 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 4.783, a oporavilo se 307.545 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 7.159 ljudi, a oporavilo se 189.264

 • Crna Gora – 145.314 potvrđenih slučajeva

Preminulo je 2.113, a oporavilo se 138.637 ljudi

 • Kosovo – 160.809 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.978, oporavilo se 157.386 ljudi


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Američki zdravstveni zvaničnici dali su zeleno svetlo za preporuku vakcine protiv koronavirusa proizvođača Fajzer-Biontek za decu od pet do 11 godina, saopšteno je u Vašingtonu.

Na taj način će 28 miliona dece tog uzrasta u SAD imati pravo da prime tu vakcinu.

Tu preporuku je nedavno odobrila američka Agencija za lekove (FDA), a novodoneta preporuka Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) je poslednji korak za pokretanje nove faze kampanje vakcinacije namenjene deci.

Vakcinu će deca primati u dve doze kao odrasli ali po 10 mikrograma po injekciji, dok je za odrasle po 30 mikrograma.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je danas za hitnu upotrebu antikovid vakcinu proizvedenu u Indiji, preparat koji su indijska regulatorna tela odobrila i pre nego što je potpuno završeno testiranje za njenu bezbednost i efikasnost.

SZO je saopštila da je odobrila vakcinu Kovaksin koju proizvodi indijska kompanija Barat biontek.

To je osma antikovid vakcina koja je dobila odobrenje SZO, a početkom godine korišćena je i u Srbiji.

„Odobrenjem ove vakcine za hitnu upotrebu proširuje se dostupnost vakcina, najefikasnijih medicinskih sredstava koja imamo da okončamo pandemiju”, rekla je doktorka Marianđela Simao, pomoćnica generalnog direktora SZO.

Zbog skoka broja zaraženih korona virusom, vlasti u Grčkoj objavile su uvođenje obavezan negativan PCR ili antigenski test za nevakcinisane za ulazak u prostorije javne uprave, prodavnice ili banke.

Holandski premijer Mark Rute objavio je niz mera u okviru borbe protiv skoka zaraze korona virusom u toj zemlji, među kojima je ponovo obavezno nošenje maske u zatvorenim javnim prostorima kao što su prodavnice.

Vlada je, takođe, ponovo uvela fizičko distanciranje od 1,5 metra, dok će obavezno pokazivanje zdravstvene propusnice biti prošireno na mesta kao što su muzeji i bašte restorana, rekao je Rute na konferenciji za novinare.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

OGLAS

Share via
Copy link