BBC

Korona virus: U bolnicama u Srbiji više od 6.500 ljudi, sednica Kriznog štaba verovatno u utorak, protest dela lekara u Zagrebu

vakcinacija

Getty Images

Dok se bolnice u Srbiji ubrzano pune novoobolelima od korona virusa, a epidemiolozi tvrde da su na udaru pretežno nevakcinisani, više predstavnika zdravstvenih vlasti u SAD tvrdi da zbog Delta soja procenat vakcinisanih treba da bude 90 odsto kako vi se postigao optimalni stepen zaštite.

Prema poslednjim zvaničnim podacima od ponedeljka, 4. oktobra, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još 50 ljudi, a broj novozaraženih je blizu 6.000.

U poslednja dva dana u Srbiji u preminulo 100 ljudi, što je najveći broj još od kraja decembra 2020. godine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će sednica Kriznog štaba najverovatnije biti održana u utorak, na kojoj će se između ostalog govoriti o vakcinaciji.

U Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, protestovao je deo zaposlenih u Kliničko-bolničkom koji nemaju kovid potvrde, a kojima je od ponedeljka potrebna za ulazak na radno mesto.

U Rumuniji broj novozaraženih i hospitalizovanih raste, ali broj vakcinisanih stagnira.

Stefan Tomašević, ambasador Srbije u Bukureštu, rekao je za RTS da je procena rumunskih epidemiologa da će četvrti talas u ovoj zemlji dostići vrhunac između 15. i 20. oktobra i procenjuju da bi broj zaraženih mogao da iznosi i do 20.000 na dnevnom nivou.

U svetu je do sada zaraženo više od 234.9 miliona ljudi, a preminulo više od 4.8 miliona.

Dato je više od 6.29 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.


Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 50 ljudi, a zabeleženo je 5.983 nova slučaja zaraze od 19.452 testiranih.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 966.989‬ slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 8.3430‬ ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 6.511 ljudi, a na respiratorima 256 pacijenata.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

„Korona nije više samo zdravstveni, već socijalno-psihološki problem, a glavni problem je slaba vakcinacija i neprimenjivanje postojećih mera”, rekao je Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, preneo je RTS, pozivajući se na Tanjug.

Trenutnu epidemioplošku situaciju u Srbiji ocenio je kao „katastrofalnu”.

Ana Milinković, načelnica Pedijatrijske službe u domu zdravlja „Savski venac” u Beogradu ,rekla je za RTS da je stav stručnjaka da decu sa komorbiditetima, hroničnim bolestima treba vakcinisati kako bi se sprečio razvoj nekih težih kliničkih slika koje su kod njih moguće.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut”, samo u prvoj nedelji septembra kovidom je zaraženo 2.437 dece.

„Mlađa dece još razvijaju lake kliničke slike, ali deca starija od 16 godina mogu da razviju nešto nalik kliničkoj slici odraslih, pa i pneumoniju”, rekla je Milinković.

grafika

BBCPogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.


Ukratko iz sveta:

  • Četvrti talas mogao da dostigne svoj vrhunac između 15. i 20. oktobra i prema tim procenama broj zaraženih bi iznosio 20.000 na dnevnom nivou, upozoravaju epidemiolozi iz Rumunije
  • U Bukureštu, glavnom gradu Rumunije, protesti zbog pooštravanja restriktivnih mera
  • Japan je posle šest meseci potpuno izašao iz vanrednog stanja uvedenog zbog rasta broja slučajeva i vlasti postepeno počinju da ublažavaju mere kako se usporava širenje infekcije.
  • Zdravstveni stručnjaci u SAD smatraju da je delta soj korona virusa toliko jak, da treba da se vakciniše 90 odsto stanovništva
  • U svetu je do sada zaraženo više od 234,3 miliona ljudi, a preminulo više od 4,79 miliona. Dato je više od 6,26 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 10.635 ljudi, a oporavilo se 192.218

  • Hrvatska – 408.699 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.678, a oporavilo se 390.952 ljudi

Do sada je preminulo 4.574, a oporavilo se 278.911 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 6.704, a oporavilo se 173.625 ljudi

U Severnoj Makedoniji treća doza vakcine protiv kovida biće dostupna svima bez obzira na uzrast, najavio je Venko Filipče, ministar zdravlja.

Filipče je rekao da će prema novoj preporuci Komiteta za imunizaciju, treću dozu, osim starijih od 60 godina moći da dobiju i ostali bez obzira na uzrast i hronične bolesti.

Dodao je da je epidemiološka situacija u zemlji „prilično stabilna”, odnosno da je broj novozaraženih identičan poslednjih dana, a da se broj hospitalizovanih smanjuje.

Preminulo je 1.934, a oporavilo se 124.487 ljudi

  • Kosovo – 160.193 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 2.961, oporavilo se 154.995 ljudi


Protest medicinara ispred KBC u Zagrebu zbog obaveznih kovid propusnica

Ispred Kliničkog bolničkog centra (KBC) u Zagrebu okupio se deo zaposlenih koji nemaju kovid potvrde, a kojima je od ponedeljka potrebna za ulazak na radno mesto.

Viliju Berošu, ministru zdravlja u Hrvatskoj, koji je dan ranije najavio primenjivanje sigurnosnih mera u KBC Zagreb, zaposleni bez kovid propusnica nisu dozvolili da se obrati, već su ga izviždali.

Okupljeni koji su vikali „Izdaja, izdaja!”, „Odlazi”, „Ovo su fašističke metode”, tražili su od ministra da ukine obaveznu vakcinaciju i omogući besplatno testiranje za one koji ne žele da prime vakcinu.

Beroš je rekao da su uslovi za sve isti.

„Nema nagovaranja na vakcinaciju, zato smo i omogućili dva puta nedeljno testiranje.

„Ovu meru nije dobro poistovećivati sa vakcinacijom”, dodao je ministar, prenosi zagrebački Večernji list.

Gordana Miškulin, medicinska sestra i predstavnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, kaže da će „sindikat reagovati na svako rušenje radničkih prava”.

„Mi svesno ulazimo u zarazu i zaslužujemo bar besplatna testiranja”, rekla je Miškulin, prenosi N1.

Napomenula je da među onima koji nemaju kovid propusnice ima i onih koji imaju autoimune bolesti i po preporuci lekara ne mogu da se vakcinišu.

„Ovde radi oko 2.800 sestara i tehničara i svi svesno ulazimo u opasnu sitaciju, pa bih ministru poručila da se u zdravstvu ne donose ishitrene odluke”, dodala je Miškulin.

Prema njenim rečima, većina zaposlenih koja se nije vakcinisala protivi se dolasku na testiranje na slobodan dan.

„Pozvali smo sve sestre da nam se jave ako imaju problema”, rekla je Miškulin.


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu

Hiljade ljudi u Rumuniji u subotu je protestovalo na ulicama Bukurešta zbog uvođenja novih restriktivnih mera.

Broj novih slučajeva je u porastu, pa su vlasti prvog oktobra donele odluku da je nošenje maski na otvorenom obavezno, ali i da će škole ostati otvorene.

Rumunski epidemiolozi predviđaju da se četvrti talas epidemije očekuje između 15. i 20. oktobra, kao i da će na dnevnom nivou biti više od 20.000 zaraženih.

Više predstavnika zdravstvenih vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama veruje da zbog delta soja, procenat vakcinisanih protiv kovida morati da dostigne 90 odsto i više kako bi se postigla optimalni stepen zaštite.

„Ono što smo naučili od delte je da je za postizanje prave zaštite stanovništvae potrebno da vakcinacija bude veća od 90 dosto”, rekao je Tom Makarti iz ministarstva zdravlja Rod Ajlanda za USA Tudej.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News na srpskom

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link