BBC

Korona virus: Stručnjaci u Srbiji traže ubrazavanje vakcinacije, u Rusiji se pogoršava situacija

Airport queue

Reuters

Stručnjaci u Srbiji upozoravaju da vakcinacija treba da se ubrza zbog pojave Delta soja i ističu da je stanovništvo daleko od kolektivnog imuniteta, a u Rusiji je zabeležen najveći dnevni broj smrtnih slučajeva od početka pandemije.

U Srbiji je Udruženje pedijatara, analizirajući aktuelne epidemijske prilike i imajući u vidu karakteristike novog soja, preporučilo vakcinaciju dece starijeod 12 godina.

„Delta varijanta ima sposobnost bržeg prenošenja i zbog toga je hitno potrebno ubrzati proces vakcinacije, prema kojoj trenutno postoji otpor koji nije razumljiv”, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Situacija u Rusiji nastavlja da se pogoršava – u poslednja 24 sata preminulo je 752 ljudi, najviše od početka pandemije.

Do sad je u Rusiji direktno od korona virusa umrlo više 142.000 ljudi.

Ipak, Federalni biro za statistiku saopštio je da je od aprila prošle godine zabeleženo čak 290.000 smrti povezanih sa Kovidom-19.

U svetu je do sada zaraženo više od 186 miliona ljudi, a preminulo više od četiri miliona.

Dato je 3,39 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminula je još troje ljudi, a registrovano je još 110 novih slučajeva zaraze.

Od početka pandemije umrlo je 7.067 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

Međutim, koliko je taj broj precizan nije jasno, s obzirom na to da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da je do kraja 2020. godine broj preminulih bio tri puta veći od zvanično saopštavanog – dok su brojevi na zvaničnom sajtu vlade ostali isti.

U bolnicama je 286 ljudi, a na respiratorima je osmoro pacijenata.

U poslednja 24 sata testirano je 8.405 uzorka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 717.403 slučaja zaraze.

U Srbiji je do sada vakcinisano 48,4 odsto ljudi.

Dato je 2.751.660 doza vakcina, od toga 136.711 su strani državljani.

Stručnjaci u Srbiji svakodnevno pozivaju mlade da se vakcinišu, tvrdeći da su upravo oni najugroženiji od Delta soja korona virusa.

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da se jasno vidi povećanje epidemioloških brojeva i da je pogoršanje situacije evidentno.

„Ozbiljno smo neposlušni. Prosek zaraženih za poslednjih sedam dana je 93, a sledeće nedelje će prosek biti između 100 i 150. I dalje će rasti”, dodaje Kon.

Virusološkinja Tanja Jovanović kaže da je logično da se očekuje da na jesen dođe do pogoršanja situacije s obzirom na sve veće nepoštovanjee epidemioloških mera.

Mladi prednjače u nepoštovanju mera, a i tempo vakcinacije je spor, rekla je ona za Televiziju Vojvodina.

Premijerka Ana Brnabić ponovo apeluje na mlade da se vakcinišu.

Procenat vakcinisanih punoletnih kreće se oko 48 odsto, ali je od tog broja svega 17 procenata mladih od 18 do 30 godina, rekla je Brnabić.

„Intenzivno razmišljamo šta možemo da uradimo. Nemoguće je da situacija ostane stabilna sa takvim brojkama. To me plaši”, rekla je ona.

Postoji bojazan i od širenja virusa zbog masovnijeg okupljanja na muzičkom festivalu Egzit, jednom od najvećih u Evropi, ali organizatori i pojedini stručnjaci uveravaju da će sve proteći bezbedno.

Na četvorodnevni festival, od četvrtka, 8. jula do nedelje, 11. jula, ulaz će biti moguć samo vakcinisanima, onima koji su preležali Kovid-19, koji prilože negativan PCR ili antigenski test.

Sve o festivalu Egzit pročitajte ovde.


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Aplikacija za pomoć pacijentima koji boluju od post-kovid sindroma

Uskoro će u Srbiji biti dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

Vakcine

BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.


Ukratko iz sveta:

  • Olimpijske igre u Tokiju od 23. jula do 8. avgusta biće održane bez prisustva gledalaca
  • Svetska zdravstvena organizacija ne zna da li je u ovom trenutku potrebna treća doza vakcina za veću zaštitu od virusa
  • Delta soj koron avirusa, koji se brže širi od prethodnih varijanti, može biti otporan i na neke od tretmana antitelima, pa čak i na delimičnu vakcinaciju, pokazala je studija francuskog Instituta Paster.
  • U Rusiji rekordni brojevi novozareženih i smrtnih slučajeva
  • U najvećem australijskom gradu Sidneju uvedene još strože mere zbog 44 novih slučajeva zaraze
  • U svetu je do sada zaraženo više od 185,5 miliona ljudi, a preminulo više od 4 miliona. Dato je 3,3 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.654 ljudi, a oporavilo se 184.810 ljudi

  • Hrvatska – 360.680 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.226, a oporavilo se 351.842 ljudi

Do sada je preminulo 4.423, a oporavilo se 252.792 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.487 ljudi, a oporavilo se 150.123

Preminulo je 1.620 ljudi, a oporavilo se 98.491

  • Kosovo – 107.835 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.264 ljudi, a oporavilo se 105.422

Kako je u svetu?

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je da je njen stručni odbor utvrdio da su vakcine Fajzer i Moderna verovatno povezane sa vrlo retkim slučajevima bolova u grudima i upale srca kod pojedinih ljudi posle vakcinacije.

Do sličnog zaključka su došli i američki zdravstveni zvaničnici u junu.

EMA je preporučila da se miokarditis i perikarditis, navedu kao neželjeni efekti na etiketama vakcina a da se pacijenti i pružaoci zdravstvenih usluga upozore na te moguće efekte.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da u ovom trenutku nije poznato da li su treće doze vakcina protiv kovida 19 potrebne kako bi se održala zaštita, dok se ne prikupi više podataka.

U odgovoru na Rojtersov upit, SZO je odgovorila da su trenutno dostupni ograničeni podaci o tome koliko traje zaštita sa dve doze vakcina protiv Kovida-19 i da nije poznato da li bi dodatna pojačana doza bila korisna i za koga.

Delta soj korona virusa, koji se brže širi od prethodnih varijanti, može biti otporan i na neke od tretmana antitelima, pa čak i na delimičnu vakcinaciju, pokazala je studija francuskog Instituta Paster.

Prema istraživanju, jedna doza vakcine Fajzer i AstraZeneka pružaju samo 10 odsto zaštite.

U Rusiji i dalje sve više novozaraženih korona virusom.

Registrovano je više od 25.000 slučajeva u poslednja 24 sata, što je najveći broj zaraženih još od januara, a po broju novih infekcija, uz Moskvu prednjači i Sankt Peterburg.

Vlasti u Japanu uvele su vanredno stanje u Tokiju zbog porasta broja zaraženih i straha od širenja novog soja virusa.

Mera će biti na snazi tokom trajanja Olimpijskih igara od 23. jula do 8. avgusta.

Novi talas zaraza započeo je u aprilu, ali sveukupno zemlja ima relativno mali broj slučajeva i broj umrlih oko 14.900.

Zbog nekoliko desetina novih slučajeva zaraze, vlasti u najvećem australijskom gradu Sidneju produžile su odluku o zaključavanju i dodatno je pojačali odlukom da niko ne može da se udalji više od 10 kilometara od mesta prebivališta.

Mera je uvedena 26. juna i trebalo je da traje sedam dana.

U Sidneju se plaše Delta soja virusa, a pogotovo zbog toga što je vakcinisano manje od 10 odsto stanovništva s obzirom na manjak Fajzer vakcina.

Pojedini će doći na red za vakcinaciju tek krajem godine.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link