BBC

Korona virus: Skoro 400 novih slučajeva zaraze u Srbiji, pogoršava se situacija u Americi

A nurse fills a syringe with the Pfizer-BioNTech vaccination

Reuters

Stručnjaci u Srbiji zahtevaju ubrzanja procesa vakcinacije pošto već danima raste broj novih slučajeva zaraze, a situacija se pogoršava i u Americi.

U poslednja 24 časa u Srbiji od posledica korona virusa preminulo je četvoro ljudi, a zabeleženo je 386 novih slučajeva. Prema zvaničnim podacima do sada je umrlo 7.122 ljudi.

Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, upozorio je na pogoršanje epidemiološke situacije, jer veliki broj Amerikanaca nije vakcinisan, ali je istakao da neće biti novog zaključavanja.

Fauči je za televiziju ABC Njuz rekao da nevakcinisani utiču na druge jer šire epidemiju i odbacio stav kritičara vakcinacije, koji tvrde da je to stvar individualne odluke.

Istakao je da oni koji odluče da se ne vakcinišu zapravo utiču na prava Amerikanaca koji su posebno skloni infekciji, jer „narušavaju njihova individualna prava čineći ih ranjivima”.

U svetu je do sada zaraženo 198,3 miliona ljudi, a preminulo više od 4,22 miliona, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Dato je više od 4,1 milijarde doza vakcina.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo četvoro ljudi, a registrovano je još 386 novih slučajeva zaraze.

Od početka pandemije umrlo je 7.122 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 722.607 slučajeva zaraze.

U bolnicama je 452 ljudi, a na respiratorima je osam pacijenata.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je siguran da će školska godina početi regularno, jer se ne očekuje značajniji porast broja inficiranih korona virusom do oktobra.

Tiodorović je za Večernje novosti rekao da je uslov da učenici i studenti ostanu u školskim klupama i tokom cele zime da se što više njih vakciniše.

On je dodao da je na poslednjem sastanku Kriznog štaba zahtevano od nadležnih da se sprovedu mere koje će da utiču da pedijatri i izabrani lekari intenzivnije savetuju cepljenje protiv kovid-19 deci i studentima.

„Deca će se vakcinisati po domovima zdravlja, na punktovima koje sve pedijatrijske službe u zemlji već imaju. Pedijatri su u obavezi da preporuče vakcinaciju, a na roditeljima je da donesu konačnu odluku”, rekao je Tiodorović.

U Srbiji je, prema podacima Ministarstva zdravlja, do sada dato više od 5,5 miliona doza vakcine. Obe doze dobilo je 2,69 miliona ljudi.

A nurse gives Sherri Trimble, 15, a shot of the vaccine at a vaccination clinic in Florida

Getty Images

Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Aplikacija za pomoć pacijentima koji boluju od post-kovid sindroma

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

Vakcine

BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.


Ukratko iz sveta:

  • Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, upozorio je na pogoršavanje epidemiološke situacije, jer veliki broj Amerikanaca nije vakcinisan, ali je istakao da neće biti novog zaključavanja.
  • Predsednik francuskog Saveta za strategiju vakcinacije protiv korona virusa Alen Fišer izjavio je da je moguće postići kolektivni imunitet sa 90 odsto vakcinisanog stanovništva do početka jeseni, prenosi agencija AFP.
  • Vojska poslata u najveći australijski grad Sidnejda nadzire poštovanje zaključavanja
  • U Izraelu nude treću dozu vakcine starijim od 60 godina, premijer Naftali Benet među prvima primio treću dozu
  • U svetu je do sada zaraženo 198,3 miliona ljudi, a preminulo više od 4,22 miliona. Dato je više od 4,1 milijarde doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.687 ljudi, a oporavilo se 189.369 ljudi

  • Hrvatska – 363.787 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.266, a oporavilo se 354.568 ljudi

Do sada je preminulo 4.429, a oporavilo se 253.772 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.493 ljudi, a oporavilo se 150.371

Preminulo je 1.630, a oporavilo se 99.011 ljudi

  • Kosovo – 108.465 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.266 ljudi, oporavilo se 105.660

Kako je u svetu?

Predsednik francuskog Saveta za strategiju vakcinacije protiv korona virusa Alen Fišer izjavio je da je moguće postići kolektivni imunitet sa 90 odsto vakcinisanog stanovništva do početka jeseni, prenosi agencija AFP.

Fišer je za radio RTL rekao da je sa sadašnjim ritmom vakcinacije kolektivni imunitet moguć do početka jeseni i dodao da treba ubediti one koji se još nisu vakcinisali.

U Francuskoj je oko 53 odsto stanovništva dobilo jednu ili obe doze vakcine.

Fišer, profesor imunologije koji je u Francuskoj poznat kao „Gospodin vakcina”, rekao je da je moguće da u zemlji bude 90 odsto vakcinisanih ako se ubrza vakcinacija dece od 12 godina.

Prema njegovim rečima, vakcina je neophodna i za sprečavanje novih sojeva, kao što je Delta koji je prisutan u Francuskoj.

Fišer je pozvao Francuze na osećaj lične odgovornosti i solidarnosti prema najugroženijima kojima je potrebno da u njihovoj okolini svi budu vakcinisani.

Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, upozorio je na pogoršavanje epidemiološke situacije, jer veliki broj Amerikanaca nije vakcinisan, ali je istakao da neće biti novog zaključavanja.

Fauči je za televiziju ABC Njuz rekao da nevakcinisani utiču na druge jer šire epidemiju i odbacio stav kritičara vakcinacije, koji tvrde da je to stvar individualne odluke.

Istakao je da oni koji odluče da se ne vakcinišu zapravo utiču na prava Amerikanaca koji su posebno skloni infekciji, jer „narušavaju njihova individualna prava čineći ih ranjivima”.

Iako je ove nedelje naglo skočio broj ljudi koji su primili vakcinu jer je i broj novozaraženih u porastu zbog zaraznijeg delta soja, još je samo 60 odsto Amerikanaca potpuno vakcinisano.

Australian Defence Force soldiers walk through the city during Melbourne's lockdown last year.

Getty Images
Australijska vojska na novom zadatku – posle Melburna, kontrolisaće da li stanovnici Sidneja poštuju lokdaun

Rast broja zaraženih u više oblasti uKini izaziva zabrinutost u javnosti, a lokalni mediji navode da je sve više slučajeva Delta soja.

U roku od 10 dana otkriveno je više od 300 slučajeva.

Dominiraju vesti o epidemiji u medijima, a vodeći stručnjak za bolesti respiratornih organa navodno je izrazio ozbiljnu zabrinutost.

Vlada je uvela nova ograničenja na putovanja i testira milione ljudi.

Nije jasno koliko je u Kini potpuno vakcinisano, iako vlasti kažu da je do sada izdato više od 1,6 milijardi doza.

Na ulicama australijskog grada Sidneja su raspoređeni vojnici da bi se osiguralo da pozitivni na virus poštuju karantin.

Oko 300 vojnika stiglo je u Sidnej na zahtev državne policije Novog Južnog Velsa.

Oni će isporučivati pakete hrane i od vrata do vrata proveravati da li se poštuje karantin.

Mere zatvaranja su pet nedelja na snazi u Sidneju i trebalo bi da traju do kraja avgusta.

Gradske vlasti pokušavaju da zaustave širenja Delta soja, sa više od 3.600 slučajeva zabeleženih od sredine juna.

I u gradu Brizbejnu u državi Kvinslend vlasti su donele odluku da restrikcije ostaju na snazi.

Australija je imala više od 34.000 obolelih od kovida-19 i 925 smrtnih slučajeva.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News na srpskom

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link