BBC

Korona virus, lažne vesti i vakcine: Jutjub uklanja sve dezinformacije o vakcinama

YouTube logo

Getty Images
Iz Jutjuba kažu da je ova mera proširivanje zabrane u vezi sa Kovid dezinformacijama koja je uvedena prošle godine

Kompanija Jutjub saopštila je da će ukloniti sadržaj koji širi dezinformacije o svim odobrenim vakcinama.

Na taj način je kompanija proširila prethodnu sopstvenu odredbu o zabrani iznošenja lažnih tvrdnji o cepivima.

Najnovija odluka odnosi se na video snimke u kojima se navodi da su odobrene vakcine opasne i da izazivaju autizam, rak ili sterilitet.

Odluka obuhvata i ukidanje svih profila influensera koji se protive vakcinama.

Tehnološki gigant se našao na meti kritika zbog toga što ne čini više u borbi protiv lažnih vesti i dezinformacija o zdravstvenim pitanjima.

Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Američkih Država u julu je rekao da su društvene mreže u velikoj meri odgovorne za skepticizam ljudi oko vakcinisanja zbog širenja dezinformacija i pozvao ih da budu aktivnije u rešavanju tog problema.

Iz Jutjuba, koji je u vlasništvu Gugla, navode da je 130.000 video snimaka uklonjeno sa njihove platforme od prošle godine kada je uvedena zabrana sadržaja koji širi lažne vesti o vakcinama.

U objavi na njihovom blogu iz kompanije su kazali da su uvideli kako se lažne tvrdnje o Kovid cepivima prelivaju na dezinformacije o vakcinama generalno.

Nova politika obuhvata vakcine koje su duže vreme odobrene, kao i one protiv malih boginja i hepatitisa B.

„Proširujemo našu politiku o zdravstvenim dezinformacijama na Jutjubu novim smernicama o vakcinama koje se trenutno primenjuju i koje su lokalne zdravstvene vlasti i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdile da su bezbedne i efikasne”, piše u objavi.

Lična svedočenja koja se odnose na vakcine, sadržaj o politikama imunizacije, novim ispitivanjima i istorijski video zapisi o u uspehu i neuspehu cepiva ostaće na sajtu, dodaju iz kompanije.

Ovaj potez je usledio posle slične zabrane koju je Fejsbuk uveo u februaru, ciljajući, između ostalog, lažne tvrdnje da vakcine nisu efikasne i da izazivaju autizam.

Ali se kompanija od tada suočila sa brojnim izazovima u primeni te odluke.

Tviter je u martu najavio da će korisnicima koji više puta podele netačne informacije o vakcinama biti zabranjen pristup platformi.

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

OGLAS

Share via
Copy link