Koronavirus Novi Sad

U Vojvodini je koronom zaraženo 435 ljudi, najviše u Južnobačkom okrugu

Trenutan broj obolelih od koronavirusa u Vojvodini je 435, dok su u KCV u proteklih pet dana od posledica Covid -19 umrle 3 osobe.

Pokrajinski premijer Igor Mirović je naveo da je do sada preminulo ukupno 11 osoba lečenih od virusa Covid-19 u Kliničkom centru Vojvodine, ali ni on, kao ni pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković nisu dali druge informacije o preminulima, osim da su ti pacijenti bili na respiratorima i da su imali druge bolesti.

Mirović je saopštio da je pored 435 trenutno zaraženih i 11 preminulih od virusa korona, od početka epidemije iz bolnica i sa Novosadskog sajma otpušteno 54 osoba. On je naveo i da se u Kliničkom centru Vojvdine trenutno leči 134 pacijenata, na Novosadskom sajmu je 176 ljudi, u Banji Januković 14, a u Pančevačkoj bolnici 185, s tim da se tamo nalazi i veliki broj obolelih iz Beograda. Nije saopšteno koliko se obolelih nalazi na respiratoru, ali je sekretar Gojković naveo da je troje pacijenta skinuto sa ovih aparata u preotekla 24 sata.

Kada se pogledaju vojvođanski okruzi, Mirović je naveo da je broj obolelih sledeći:

  • Južnobački okrug – 142,
  • Zapadnobački okrug – 24,
  • Severnobački okrug – 41,
  • Južnobanatski okrug – 105,
  • Srednjebanatski okrug – 25,
  •  Severnobanatski okrug – 34 i
  • Sremski okrugm – 65.

Od početka marta bilo je 69 Covid-19 pozitivnih medicinara u Vojvodini i od toga se dvoje nalaze u teškom opštem stanju i na respiratorima, a deo se nalazi u bolnicama i na Novosadskom sajmu, dok su se neki već oporavili i rade.

Gojković je na pitanje da precizira podatke o zaraženim medicinarima naveo da imaju medicinsku sestru i anesteziologa u Pančevu koji su takođe oboleli, ali su u dobrom zdravstvenom stanju.

Gojković nije odgovorio na pitanje novinara koliko ima mesta u bolnicama, nego je ponovio da ih ima dovoljno i da se u Novom Sadu sada pacijenti smeštaju na Infektivnoj klinici, Ortopediji, Abdominalnoj i ORL klinici, a da su i drugi objekti spremni.

Takođe, govoreči o svih 11 preminulih, pokrajinski sekretar je naveo da su 71,4 odsto preminulih muškarci, a broj preminulih žena iznosi 28,6 procenata. U Vojvodini nema umrlih od virusa korona mlađih od 50 godina – 21,4 odsto preminuli stari su od 50 do 59 godina,28,6 odsto su od 60 do 69 godina, a u istom procentu su i preminuli od 70 do 79.godina. Tri preminula pacijenta stariji su od 80 godina.

Vojvođanski čelnici su naveli i da se trenutno na Institutu za javno zdravlje Vojvodine i u veterinarskim institutima u Novom Sadu i Subotici dnevno uradi od 200 do 300 testova na novi virus korona.

Mirović je dodao i da će lokalni krizni štabovi i centri za socijalni rad reagovati pojedinačno za svaki slučaj kada su oba roditelja, samohrani roditelj ili staratelj na lečenju u bolnici ili na sajmovima, a njihovo dete ili deca ostanu sama.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović je naveo “da je manji broj dece oboleo” u proteklim nedeljama od Covid-19 i da su svi na kućnom lečenju i da su dobro, međutim nije precizirano šta tačno znači “manji broj dece” odnosno koliko je to tačno.

Takođe, pokrajinski premijer Igor Mirović je naveo i da sve čine da virus korona ne uđe u staračke domove, domove za decu i slične socijalne ustanove.

Izvor: 021.rs

 

 

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

98 Shares
Share via
Copy link