Koronavirus Svet

Korona u svetu: Slovačka testira sve građane starije od 10 godina, Kinezi čekaju u redu za vakcinu

Kina vakcina
Foto: VCG

Prema poslednjim informacijama, u svetu je od posledica virusa Covid-19 preminulo najmanje  1.105.691 osoba, dok se broj zaraženih popeo na neverovatnih 39.368.710. To su ukupne brojke, od decembra meseca 2019. godine, kada se virus pojavio u Kini.

Najmanje 27.117.500 se do danas smatra izlečenim.

Najteže pogođene zemlje su SAD, Brazil, Indija Meksiko i Velika Britanija. Među najteže pogođenim zemljama, Peru ima najveći broj umrlih u odnosu na broj stanovnika, sa 102 umrla na 100.000 stanovnika, sledi Belgija, 89, Bolivija, 72 i Španija 72.

Slovačka testira sve građane

Slovačke vlasti usvojile su plan kojim će u naredna dva vikenda na koronu biti testirani svi građani te zemlje, stariji od 10 godina.

Još nije jasno da li će takvo nacionalno testiranje biti obavezno ili dobrovoljno, navodi državna agencija TASR.

Testiranje celokupnog stanovništva, kako je objasnio premijer te države Igor Matovič, ima za cilj da se otkrije stvarni broj zaraženih u zemlji.

Slovačka ima oko 5,5 miliona stanovnika, a testiranje će biti organizovano slično kao i izbori, pa će u zemlji biti oko 6.000 punktova u kojima će raditi sedmočlani timovi.

Kako bi se sprečilo da zdravstveni radnici budu preopterećeni, u toj akciji pomagaće im policija i vojska.

Vreme dolaska na testiranje građanima će biti određeno po abecednom redu kako bi se sprečila okupljanja pred punktovima, rekao je premijer i dodao da će testiranje biti besplatno.

Matovič je rekao da ne želi da dođu u situaciju da moraju da grade poljske bolnice i da lekari budu primorani da biraju koga će lečiti, a koga pustiti da umre.

“Ako uspemo da izvedemo ovu akciju, možemo da budemo primer za ceo svet”, kazao je on.

U Kini red za vakcinu, koja nije prošla sve testove

Ispred bolnice u Jivu, u gradu na Istoku Kine, stotine ljudi čekale su u redu i pre nego što se ona otvorila kako bi primile vakcinu koja košta oko 60 američkih dolara, javlja BBC.

Kineska kompanija “Sinofarm”, koja razvija dve vakcine, i Sinovak” potvrdili su da je do sada vakcinisano najmanje desetine hiljada ljudi. “Sinofarm” je rekao da je isporučio stotine hiljada doza, jer jedna od njihovih vakcina uključuje dve ili tri doze za osobu koja se smatra vakcinisanom.

Među vakcinisanima su izvršni direktori “Sinovak” i Sinofarma”, šef vojnog odeljenja za medicinska istraživanja i Gizhen Vu, stručnjak za biološku bezbednost u Kineskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

“Do sada od vakcinisanih niko nije oboleo. Nismo zabeležili neželjene neželjene efekte”, rekla je ona i dodala da će bar jedna od vakcina biti potpuno spremna za javnu upotrebu do novembra.

Od Palme i Covid zazire: Ta korona kod mene trajala 40 minuta

Izvor: 021.rs/Tanjug/Danas.rs

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link