Koronavirus Srbija

Srbija se sprema i za najgori scenario, kupuje se 10 modularnih bolnica

Srbija je će graditi nove kovid bolnice, ali će kupiti i modularne, poput onih što smo viđali u Vuhanu, prvom žarištu korona virusa u svetu.

Sve to kao priprema za ono što može da nas zadesi na jesen i bojazni su da će cela situacija oko koronavirusa dodatno zakomplikovati kada bude počeo da hara i viurs gripa, piše Blic.

800 do 1.100 kreveta

Jedna od njih biće u Beogradskom regionu sa najmanje 800 kreveta.

– Biće izgrađena između Zemuna i Batajnice, na Batajničkom drumu, između 800 i 1.000 kreveta poluintenzivne i intenzivne nege, biće porušene tri zgrade i izgrađena bolnica – najavio je pre nekoliko dana spredsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Druga kovid bolnica biće smeštena u Kruševcu, služiće za prijem pacijenata iz južnog i centralnog dela centralne Srbije i biće manjeg kapaciteta.

Na temu o gradnji novih kovid bolnica govorio je i dr Predrag Kon. On je rekao da je to normalno razmišljanje.

– Sve se to radi preventivno, mora da se shvati da je virus još uvek tu. Mi ćemo ga potisnuti opet za par nedelja i biti u prihvatljivoj situaciji. Proći će opet oko mesec dana dok ne počne porast. Opet zavisi od kolektivnog imuniteta, ako krene još jedan talas može da bude teži od ovoga. Sad imamo probleme sa kapacitetom i normalno je razmišljanje o tome da su potrebni kapaciteti za jos težu situaciju – istakao je dr Kon.

Ukupan kapacitet do 1.500 kreveta

Odluka o izgadnji dve nove bolnice danas je i zvanično doneta na sednici Vlade Srbije.

– Zdravstveni sistem je prenapregnut – istakla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, dodajući da je doneta odluka da se grade nove bolnica, kako bi imali još 1.000 do 1.500 ležajeva, a otvaraju se i privremene bolnice.

– Gledamo i da li tamo možemo da razvozimo kiseonik, tu situaciju nismo imali u martu i aprilu – naglasila je ona na vanrednoj pres konferenciji povodom aktuelne epidemiološke situcije u našoj zemlji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar takođe je na današnoj na vanrednoj pres konferenciji ponovio da su bolnice prenapregtnute, i istakao da moramo da se spremamo za jesen i da je u skladu sa tim i doneta danas odluka na vladi o izgradnji bolnica.

10 modularnih bolnica

Pored dve kovid bolnice, predsednik Vučić je najavio i kupovinu 10 modularnih.

– Organizovaćemo kupovinu modularnih bolnica koje se brzo sklapaju i koje ćemo moći da premeštamo iz mesta u mesto, gde god budemo imali te probleme na jesen – istakao je Vučić.

Priča o ovom tipu bolnice raširila se iz Vuhana, baš kao i virus, a njihova gradnja se završava neverovatno brzo, za svega desetak dana.

Koristi se najbrži metod gradnje, a to je spajanje modularnih kontrejnera u funkcionalne celine.

Kinezi su najpre postavljali geotekstil, sa slojevima vodonepropusnog sloja, koji su podloga za betonsku ploču.

Na ploču se postavljaju grede koje ne samo da omogućavaju mesto za prolaz instalacija već i sprečavaju potencijalno zagađenje tla.

Na grede su potom stavljaju kontejneri od izolacionih panela koji se lako mogu uklapati tako da se dobije željena funkcija.

I sve to je gotovo za nekoliko dana. Prostor je dovoljno velik za sve potrebne funkcije, a njihova najveća prednost je što se grade neverovatno brzo.

Modularne bolnice su pored Kineza, koristili i Italijani koji su takođe u jednom trenutku imali zabrinjavajuće brojke obolelih od korona virusa.

Srbija na spisku zemalja u kojima je korona van kontrole, danas smo na 3. mestu po broju umrlih u Evropi

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
32 Shares
Share via
Copy link