Koronavirus

Izrael i Novi Zeland odobrili prodaju kapi za nos koje sprečavaju širenje korone

Nova formulacija azotnog oksida za upotrebu kod ljudi, napravljena je da ubije viruse u gornjim disajnim putevima i spreči ih da se inkubiraju i šire u pluća.

Proizvodnja kapi za nos pod nazivom „enovid“ započela je u u Izraelu komapija „Sanotajz riserč end divelopment“ u saradnji sa partnerom „Nekstar hemofarma solušons“ , a očekuje se da će preparat biti u prodaji do leta.

Na Novom Zelandu „Sanotajz“ je registrovao kapi za nos kod tamošnje Uprave za bezbednost lekova i medicinskih sredstava, što mu dozvoljava da odmah distribuira i prodaje kapi bez recepta, saopštila je kompanija sa sedištem u Vankuveru.

Sa druge strane, novozelandsko Ministarstvo zdravlja ističe da nije odobrilo proizvod za upotrebu kao antivirusne kapi za nos.

Rojters navodi dase odobrenje na koje se poziva „Sanotajz“ može se odnositi na obaveštenje datom novozelandskoj bazi podataka gde se nalaze informacije o medicinskim sredstvima koja se koriste u toj zemlji.

„Prisustvo u ovoj bazi podataka ne potvrđuje niti implicira da proizvod ispunjava zahteve Zakona o lekovima iz 1981. godine“, navodi se u saopštenju i dodaje da će se i nadalje komunicirati sa kanadskom kompanijom.

Agencija ukazuje da su prošle nedelje su „Sanotajz“ i dve bolnice iz Velike Britanije objavile rezultate kliničkih ispitivanja koja pokazuju da su kapi efikasno antivirusno sredstvo koje može sprečiti prenos kovida 19, skratiti njegov tok i smanjiti težinu simptoma i štete kod već zaraženih.

Direktor kompanije „Sanotajz“ u sektoru nauke, Kris Miler rekao je da je njihova formulacija azotnog oksida za upotrebu kod ljudi dizajnirana da „ubija viruse u gornjim disajnim putevima, sprečavajući njihovu inkubaciju i širenje ka plućima“.

Izrael se vraća životu pre pandemije zahvaljujući vakcinaciji, a puni restorani sada izgledaju potpuno idilično

Izvor: RTS

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
Share via
Copy link