Lifestyle Magazin Zdravlje

10 koristi sode bikarbone za zdravlje

Mnogi sodu bikarbonu nazivaju magičnim prahom koji leči ceo organizam. Poznavaoci njenih “moći” navode čak 77 njenih korisnih osobina koje mogu da se primenjuju u zdravlju, lepoti ili u domaćinstvu. Nije skupa, lako se koristi, rešenje je za mnoge probleme i ima je u svakom domaćinstvu.

Njeno veličanstvo, soda bikarbona!

Ovakva kakvu je danas poznajemo proizvedena je 1846. godine i o tada do danas njena popularnost ne jenjava.

Primene sode bikarbone dobro su poznate, a mnoge od njih tiču se zdravlja. Jednostavnim napicima, napravljenim na bazi ove sode, možete preventivno delovati na pojavu bolesti, pospešiti sopstvenu energiju, ubrzati metabolizam ili izlečite bolestan želudac.

soda

Soda bikarbona, takođe poznata i kao natrijum-bikarbonat ili jednostavno “bikarbonat“ spada u antacide najbržeg dejstva. Ona zaustavlja svrab kod ujeda i uboda insekata. Pomaže da se uklone zubni plakovi i neutrališu kiseline koje oštećuju zube. Ublažava simptome infekcije mokraćne bešike. Lekari  je koriste čak i za smanjenje nivoa kiselina u krvi za vreme dijalize kod oboljenja bubrega.

Preporuka je da se upotrebljava medicinska soda bikarbona koja ne sadrži aluminijum!

Soda bikarbona gasi gorušicu

Ako vas muči gorušica možete da uzmete jednu kašičicu sode bikarbone sa nekoliko kapi limunovog soka pomešanih u čaši vode. Kada popijete ovaj penušavi lek, on će neutralisati hlorovodoničnu kiselinu transformišući je u bezopasni natrijum-hlorid i ugljen-dioksid. Ovaj efekat traje samo oko 30 minuta, ali nastupa skoro trenutno. Najbolje ga je popiti pola sata nakon obroka.

za-zeludac

Odlična preventiva

Ukoliko želite da se zaštite od brojnih bolesti, dovoljno je da u čašu sa vodom sipate dve kašike sode bikarbone. Ovu mešavinu potrebno je popiti u roku od sat vremena i ponoviti postupak tri puta dnevno. Vrlo je važno da telo ostane u alkalnom stanju, jer previše kiseline u telu jedan je od vodećih uzroka brojnih bolesti. Soda bikarbona može pomoći uravnotežavanju nivoa ph u telu, što će sprečiti mnoge bolesti, pa i one najteže.

Za bolji metabolizam

Napitak koji podrazumeva kombinaciju zelenog čaja i sode bikarbone ubrzaće vaš metaboliza, I time pomoći smanjenju telesne težine. Katehin, teanin, kofein – primarna jedinjenja koja se nalaze u zelenom čaju dokazano sagorevaju masti u telu, dok dodatak sode bikarbone daje podršku gubljenju viška masti, jer se u kiseloj sredini one ne mogu dobro sagoreti.

Napitak se pravi tako što se 1/4 kašičice sode bikarbone doda u šolju pripremljenog zelenog čaja I pije bar jednom dnevno.

Protiv prehlade

Nastupa sezona gripa i prehlada. Ukoliko vas zakači virus, simptome možete vrlo efikasno ublažiti sledećim napitkom.

devojka

Jednu kašičicu sode bikarbone rastvorite u 250 ml vode i u to dodajte sok od pola sveže isceđenog limuna. Sve ovo dobro promešajte i popijte odmah ujutru.

Ovaj jednostavni napitak često eliminiše simptome za samo 36 sati.

Stručnjaci preporučuju ovaj način doziranja u trajanju od 3 dana.

Kod bola u grlu

Bolno grlo možete ispirati vodom (2 dcl) u koju ste dodali pola kafene kašike sode bikarbone. Uradite to svaka četiri sata da biste smanjili količinu kiselina koje izazivaju bol. Ispiranje usta ovim rastvorom takođe će ublažiti i bol kod neprijatnih afti.

Protiv kandide

U zavisnosti gde se gljivica candida albicans (kandida) nalazi sa rastvorom vode i sode bikarbone treba se ispirati ili piti je. Obični lekovi protiv gljivica ne funkcionišu, jer candida brzo mutira, da bi se odbranila, čak i počinje da se hrani lekom, koji je bio namenjen da je ubije. Za razliku od drugih lekova, candida se ne može prilagoditi sodi bikarboni. Drevni Egipćani takođe su znali za delovanje anti gljivičnih lekova, a u Indijskoj literaturi za lečenje raka preporučuju se lekovi sa snažnim baznim svojstvima, poput sode bikarbone.

Takođe, protiv nekih gljivičnih oboljenja, veoma korisna može da bude kupka koja sadrži sodu bikarbonu.

Za jak imunitet

Iskorak - funkcionalni trening

Svako veče pre spavanja popijte jednu čašu vode sa jednom kašikicom sode bikarbone bez aluminijuma (medicinska soda) i u nju stavite 500 mg vitamina C. Dobićete šumeći napitak, odličan kod oslabljenog imuniteta.

Za zdrave zube

Kiseline koje proizvode bakterije u ustima nagrizaju zubnu gleđ. Možete ih neutralisati tako što ćete ispirati usta rastvorom sode bikarbone nekoliko puta na dan ili pokvasite vodom svoju četkicu za zube, umočite je u sodu bikarbonu i operite zube. Bikarbonat koji se dodaje mnogim pastama za zube blago struže i polira zube, a da pri tom ne oštećuje gleđ.

zubi

Ko ne sme da je koristi

Naravno da postoje osobe koje ne bi smele da koriste sodu bikarbonu bez aluminijuma, a to su: deca mlađa od 5 godina, osobe koje imaju dijagnostikovana teška oboljenja bubrega, osobe čiji je organizam osetljiv na natrijum bikarbonat, koje imaju oboljenja srca, jetre ili imaju visok krvni pritisak. Trudnicama se pre konzumacije preporučuje da potraže savet od lekara.

Gde kupiti sodu bikarbonu bez aluminijuma

Sodu bikarbonu koja ne sadrži aluminijum (koji može biti štetan za zdravlje ako se koristi u velikim količinama) najbolje bi bilo da kupite u apoteci ili prodavnicama zdrave hrane. Takva soda je dosta čistija i nema nikavih primesa i bezbedna je za korišćenje. Na etiketi mora obavezno da stoji da je to medicinska soda bikarbona bez aluminijuma.

 

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
388 Shares
388 Shares
Share via
Copy link