Magazin

„Kupke pomažu pri lečenju bolesti, kada sve drugo prestane da pomaže!“

Još je otac medicine Hipokrit govorio o važnosti lečenja vodom koja, kako je navodio, može delovati na telo kvašenjem, hlađenjem i zagrevanjem.

Posebno je cenio tople i vrele kupke, govoreći:„Kupke pomažu pri lečenju bolesti, kada sve drugo prestane da pomaže!“. Primenjivao ih je kao sredstvo za preznojavanje kod groznice, govorio da su tople kupke dobre pri lečenju oboljenja disajnih organa, organa za varenje, za smirenje nervnog sistema, otklanjanje drhtavice, grčeva, za uspavljivanje.

Za otkriće hidroterapije možemo zahvaliti pre svega Sebastijanu Knajpu, nemačkom svešteniku iz 19. veka koji je čvrsto verovao da se svaka bolest može izlečiti uz pomoć vode i koji se rukovodio devizom da „neaktivnost oslabljuje, vežba ojačava, a višak šteti”.

kapljica-vode

Danas znamo da će nam vruće kupke ublažiti bol u zglobovima, konstipaciju i respiratorne smetnje, dok su hladne kupke idealne da ublaže groznicu i u borbi protiv umora i iscrpljenosti.

Mlake kupke, u kojoj je telo uronjeno do vrata u vodu nešto hladniju od temperature tela, koriste se za tretman nesanice, kod emocionalne uznemirenosti i za nalete vrućine koji su česti u menopauzi.

Što se tiče primene hladne vode, jedan od predloga je hodanje po hladnoj vodi. Napunite kadu sa 30 cm hladne vode i dva minuta hodajte kroz nju, tako da svaki put podižete stopala potpuno izvan vode. Koristite zaštitnu podlogu. Nakon izlaska iz kade obujte tople čarape. Ovu vežbu možete izvoditi u jutarnjim satima da biste stimulisali cirkulaciju, ali i uveče, da lakše dozovete san.

Ukoliko želite da iz svog tela izbacite sve štetne materije, najbolja je da pripremite kupku za detoksikaciju koja će putem znojenja pomoći da se telo oslobodi toksina. Istovremeno, ona omogućava koži da upije minerale i hranljive materije iz vode.

devojka-u-bazenu

Pre svega je važno da za ovu kupku odvojite bar 40 minuta, jer u prvih 20 minuta iz tela se oslobađaju toksini, a u narednih 20 koža upija minerale iz vode.

U kadu napunjenu vodom ubacite magnezijum sulfat. Na taj način ćete podići nivo magnezijuma u vodi. Sulfat spira toksine i pomaže pri formiranju proteina u moždanom tkivu i zglobovima. Za sve koji su teži od 45 kilograma dovoljno je da ubacite dve šolje magnezijum sulfata. Takođe, u vodu uspite i jednu do dve šolje sode bikarbone koja je poznata po sposobnosti čišćenja, kožu čini mekom i uz to deluje protiv gljivičnih oboljenja.

U kupku bi bilo dobro da ubacite mleveni đumbir ili čaj od đumbira. On nije neophodan u ovoj kupki, ali podiže temperaturu tela, zbog čega ćete više toksina izbaciti kroz znoj. Nemojte ubaciti više od trećine šolje, jer đumbir zagreva i koža se može na nekoliko minuta zacrveneti.

Ubacite 20 kapi aromatičnog ulja, ukoliko želite. Postoje mnoga od njih koja će vas opustiti (ulje lavande), kao i ulja koja će pomoći u procesu detoksikacije (ulje eukaliptusa).

aromaticna-ulja

Možete koristiti i sveže biljke: listove nane (koji zagrevaju), cveće lavande ili kamilicu (koji umiruju) ili nešto drugo što u tom momentu poželite u skladu sa vašim raspoloženjem.

Vodu u kadi protresite rukom, a zatim uđite u pripremljenu kupku i opustite se.

Već nakon nekoliko minuta trebalo bi da počnete da se znojite.

Nakon završene kupke koja bi trebalo da traje 40 minuta, pijte dosta vode. Svaki put kad vršite detoksikaciju, morate da izbacite toksine iz tela, a voda će vam u tome pomoći.

Ovu kupku ne bi trebalo da koristite ukoliko ste trudni, ili imate problema sa srcem, bubrezima ili nečim drugim.

Namirnice koje mogu da vam pomognu kada osetite tugu, teskobu, napetost

 

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share via
Copy link