Novi Sad

Magična Konstrakta za kraj Exita, kroz festivalske kapije prošlo 200.000 ljudi i 50 tona smeća

konstrakta-exit
Screenshot Exit

Konstraktra je nakon Evrovizije pokazala koliku armiju fanova ima sinoć na Main stejdžu.

Ona je inače osvojila zasluženo titulu prvog domaćeg hedlajnera u istoriji Exita.

U publici su bili i oni koji je prate još od benda Zemlja gruva, ali i oni koje je osvojila svojim autentičnim nastupom na Evroviziji.

Publika ju je pozdravljala gromoglasnim ovacijama i aplauzom, a Ana je uzvraćala energičnim nastupom.

Naravno, svi su s nestrpljenjem jedva čekali hit “In corpore sano”, koji su sve sa koreografijom i u glas ispratili svi prisutni.

Više od 200.000 ljudi

Kroz kapije Egzit je od 7. do 10. jula prošlo više od 200.000 posetilaca, saopštili su organizatori.

Poslednje, četvrte večeri Egzit festivala ekipe Hitne pomoći obavile 36 pregleda. Doktorka Nikolina Marić napominje da je veče na Petrovaradinskoj tvrđavi proteklo iznenađujuće mirno, te da je 34 pacijenata zbrinuto na licu mesta i nije bilo potrebe za daljim intervencijama, dok je dvoje prebačeno u Urgentni centar.

Kao i ranijih godina ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Crvenog krsta i Vatrogasne službe, dežurale su sve četiri festivalske večeri.

“Čistoća” sa tvrđave odnela preko 50 tona smeća

Od početka festivala Exit, do odlaska poslednjih posetilaca sa Petrovaradinske tvrđave, radnici JKP “Čistoća” Novi Sad sakupili su i otpremili kamionima preko 50 tona smeća na Gradsku deponiju.

Limenke, karton, staklena ambalaža, PET ambalaža, plastika i drugi prikupljen otpad sa tvrđave odnešen je na Gradsku deponiju gde je, nakon razvrstavanja na trakama i baliranja, upućen u reciklažne centre na dalju separaciju i preradu.

Na više lokacija na tvrđavi drugi put su, u saradnji sa Exit fondacijom, postaljeni kontejneri za odlaganje plastičnih čaša i flaša, koji su se pokazali kao dobro rešenje i motivacija posetioca fesetivala za podizanje svesti o zaštiti životne sredine. Sva četiri festivalska dana ovi kontejenri su bili prepuni plastične ambalaže.

Za potrebe održavanja čistoće pre, u toku i posle Exita, samo na Petrovaradinskoj tvrđavi, podgrađu i keju, aktivno je radilo 100 radnika JKP „Čistoća“, dok je neposredno ili posredno, u kompletnoj organizaciji posla, bilo uključeno oko 150 zaposlenih u JKP “Čistoća“.

Posao “Čistoće” završetkom Exita nije gotov, u narednim danima sledi vraćanje prostora na kojem se održavao festival u prvobitno stanje, nakon što se razmontiraju i otpreme elementi svih bina sa Tvrđave.

Poslednje večeri Exita na Varadinskom mostu 2 transparenta na engleskom jeziku 

OGLAS

78 Shares
Share via
Copy link