Magazin

Američki kongres optužio Vučića za korupciju, Mitrovićevo bogaćenje i Telekomove tajne dilove

vucic-usta
Foto: EPA / MARTIN DIVISEK

Grupa američkih kongresmena zatražila je od predsednika SAD da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

Sedmorica kongresmena SAD uputili su pismo predsedniku države Džozefu Bajdenu sa zahtevom da se ta država aktivnije angažuje u suzbijanju korupcije u Srbiji, sprečavanju gušenja slobode medija i organizovanju slobodnih i fer izbora.

U pismu se, između ostalog, navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić produbio korupciju, da je vlast omogućila ogroman profit televiziji Pink i da su poslovi državnog Telekoma obavijeni velom tajni.

“Kao što ste rekli tokom posete Beogradu u avgustu 2016. godine, ‘prevashodno je u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da raste i prosperira.’ Stoga, želeli bismo da ohrabrimo vašu administraciju da angažuje predsednika Vućića u borbi protiv korupcije i napada na slobodu štampe, dve oblasti koje su od kritičnog značaja za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka članstvu u EU, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmisli o upotrebi izvršne naredbe 14033, koja podrazumeva “Blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD za osobe koje utiču da destabilizaciju situacije na Zapadnom Balkanu“.

“Smatramo da bi to bilo korisno, jer biste time podstakli transparentniju i odgovorniju vladu Srbije, koja poštuje demokratiju, ljudska i vladavinu prava”, naglašavaju kongresmeni.

Američki političari podsećaju Bajdena da sloboda medija ne samo ključna američka vrednost, sadržana u Ustavu, već da je ona važna i za spoljnu politiku SAD, jednako koliko i za suprotstavljanje autoritarnim vlastima širom sveta.

Oni su podsetili Bajdena da je na kraju svoje posete Beogradu izjavio da su “nacije jače kad se čuju različiti glasovi.

“Nažalost, sloboda medija je dostigla novu najnižu tačku u Srbiji. Reporteri bez granica su istakli da je Srbija zemlja u kojoj su novinari gotovo svakodnevno izloženi napadima, koji najčešće dolaze od vladajuće elite i provladinih medija. Takođe je jasno da provladini mediji razvijaju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vlašću u Srbiji. Kao jedan eklatantan primer je RTV Pink, najveći privatni emiter u Srbiji, koji je dobio najmanje 7 miliona evra državnih kredita između 2014. i 2016. godine. Sledeće godine, kada se predsednik Vučić kandidovao za predsednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbedila znatno više vremena, nego svim ostalim kandidatima zajedno. Čak su i poslovi mreže Telekom u većinskom državnom vlasništvu obavijeni velom tajne”, poručuju kongresmeni.

Oni upozoravaju da sporazumi i aranžmani između medija i vlade u Srbiji štete demokratiji, da se ućutkavaju kritičari i osnažuju korumpirani pojedinci.

“Podstičemo vašu administraciju da sarađuje sa predsednikom Vučićem i drugima kako bi omogućili svim medijima da napreduju i izveštavaju o vestima na pravičan o nepristrasan način”, navodi se.

Kongresmeni apeluju na Bajdena da njegova administracija nastavi sa zahtevima prema Srbija kad je u pitanju iskorenjivanje korupcije.

“Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije. Drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtevi doveli su do povećanja privrednog rasta i poverenja u američku ekonomiju. Na nesreću po narod Srbije, izveštaji su pokazali da je predsednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize sa koronavirusom koju je koristio kao izgovor za trošenje državnog novca i nabavku respiratora. Predsednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je ceo svet tražio respiratore, Srbija dolazila do njih ‘polulegalno’.

Oni su izrazili uverenje da bi administracija SAD morala brzo da preduzme mere kako bi suzbila korupcija i dalji napadi na slobodu medija.

“Srbija planira da organizuje predsedničke i parlamentarne izbore sledećeg proleća. Od vaše administracije tražimo da od Srbije zahteva da odgovorno pristupi najvišim standardima slobodnih i fer izbora i da se to odnosi i na period kampanje uoči izbora i samo prebrojavanje glasova. Tokom vaše posete Beogradu 2016. godine, govorili ste o budućnosti Srbije i srpskog naroda sa mnogo nade. Nažalost, da bismo došli do te optimističnije budućnosti, verujemo da je neophodna dalja diplomatska akcija SAD i naših evropskih saveznika i partnera u Srbiji”, između ostalog, stoji u pismu koje su kongresmeni uputili predsedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Pismo su potpisali kongresmeni: Radža Krišnamorti, Riči Tores, Dejvid Sislin, Jan Šakovski, Džejms Mekgavern, Džim Kosta, Majk Gigli

Izvor: Nova, Vijesti

Kako je Srbija postala talac Vučićeve paranoje, pretnji slabijima i dodvoravanja jačima

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Jedino ovde moze u nastqvnik,lekar,politicar da udje u skole,bolnice,skupstinu bez kobid pasosa..ali za kafanu treba..ma jezivo.
    Ako i pozelis da napises nesto na objavu vucica ne mozes,moze samo njegovi da hvale i u krug..zato je sve lepo u zemlji dembeliji,ne moze niko da kritikuje samo sme da se hvali..idemo ma bravo care trojane

OGLAS

5.7K Shares
5.7K Shares
Share via
Copy link