Magazin Srbija

Ministarstvo zdravlja zbog nabavke kondoma plaća odštetu Sinofarmu

Foto: Pixabay

Ministarstvo zdravlja moraće beogradskoj kompaniji Sinofarm da nadoknadi 165.oo0 dinara na ime troškova postupka zaštite prava.

Obaveza ministarstva da nadoknadi navedeni iznos navedena je u rešenju koje je donela Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, piše Nova Ekonomija.

Sinofarm se žalio na nabavku kondoma koju je Ministarstvo zdravlja sprovelo krajem prošle godine.

Tenderom je nabavljen potrošni materijal za potrebe projekta „Podrška aktivnostima udruženja građana u oblasti prevencije i kontrole HIV infekcije“.

U okviru ove javne nabavke kupovani su kondomi, lubrikatni, špricevi i drugi potrošni materijal. Ministarstvo je u okviru partije koja se odnosi na nabavku „kondoma tipa B“ dodelilo ugovor kompaniji Esensa.

Vrednost tog ugovora bila je 4,6 miliona dinara, iako je Ministarstvo procenilo da će na kupovinu ovih kondoma potrošiti 8,1 milion dinara.

Nakon dodele ugovora Sinofarm je podneo zahtev za zaštitu prava i poslao ga naručiocu, Ministarstvu zdravlja.

U okviru zahteva, Sinofarm je tražio da im se nadoknade troškovi postupka u iznosu od 120.000 dinara na ime plaćene takse i 30.000 dinara za angažovanje advokata.

Ministarstvo je usvojilo zahtev i delimično poništilo tenderski postupak, ali je rešenje dostavilo samo kompaniji Esensa, a ne i Sinofarmu.

Zbog toga je Sinofarm tražio nastavak postupka pred Republičkom komisijom i tražio dodatnih 15.000 dinara zbog ponovnog angažovanja advokata.

S obzirom na celokupni postupak, Ministarstvo sada mora da plati ukupno 165.000 odštete, objašnjava se u rešenju Republičke komisije.

Izvor: Nova Ekonomija

320.000 iskorišćenih kondoma oprano, prepakovano i spremljeno za prodaju (VIDEO)

OGLAS

26 Shares
Share via
Copy link