Koronavirus

Kon: Maske nisu efikasne kao policijski čas; Peticija lekara mi je vetar u leđa

kon

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas za TV Pink da se situacija sa koronom u našoj zemlji stabililzovala, ali na dosta visokim brojkama. 

Ipak, kako kaže, boljšanje se može naslutiti.

-Dobro što je broj pozitivnih PCR testova pao na osam procenata od broja pacijenata koji se jave na pregled, a taj procenat je do pre nekoliko dana bio od 20 do 30 odsto – rekao je on.

Ocenio je da će ovo “zaravnjenje epidemiološke krive” ići sporije jer se “ne može očekivati od maski da epidemiju uspore kao što je bilo sa zatvaranjem za vreme vanrednog stanja”.

Trenutno je, kako je rekao Kon, najkritičnija situacija u Bujanovcu i celom Pčinjskom okrugu, ali se u manjim sredinama epidemija lakše kontroliše.

On je najavio veće kontrole ljudi koji treba da budu u samoizolaciji i rekao da će se u taj proces uključiti i Komunalna milicija.

Napominje da je važna kontrola samoizolacije kontakata i kućne izolacije onih koji imaju blagim tegobama.

Kako kaže, za njega je peticija “Ujedinjeni protiv kovida” vetar u leđa i dalo mu je dodatnu snagu.

Virusolozi, infektolozi, epidemiolozi, imunolozi koji se bore protiv korone, naglašava on, na dnevnom nivou se čuju, imaju sve više ideja kako će se obezbediti poštovanje mera.

– Tražimo da nam se upućuju zahtevi svake strukture društva. Imali smo zahtev Fudbalskog saveza Srbije da se testiraju fudbaleri pred svaku utakmicu i taj zahtev nije realan, ali je realna kontrola fudbalera pred utakmicu – zaključio je on.

Izvor: 021.rs

Kon: Hodamo po ivici i nemamo policijski čas da to rešimo

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


26 Shares
Share via
Copy link