Magazin

Koluvija u borbi protiv Rio Tinta: Baterije od konoplje mnogo bolje od litijumskih

koluvija slika
FOTO: MUP, PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Predrag Koluvija, glavnoosumnjičeni u slučaju Jovanjica, podelio je na Tviteru edukativni članak o učinkovitosti konoplje u borbi za zaštitu životne sredine. Čovek kojem je osim dozvoljene industrijske konoplje pronađena i ilegalna plantaža marihuane, izgleda da je odlučio da svo svoje znanje stavi u službu borbe protiv Rio Tinta.

Koluvija je u nizu tvitova pisao koliko su baterije od konoplje bolje od litijumskih, ali njegove objave mnogi su osuđujuće dočekali.

“Baterije od konoplje bolje od litijuma! Eksperiment je sproveo Robert Murrai Smit. On je posmatrao krivu volti po amperima i za konopljine i za litijumske baterije i otkrio da je snaga ćelije konoplje imala vrednost od 31, dok je snaga litijumske ćelije imala vrednost od samo 4“, napisao je on na ovoj društvenoj mreži.

U članku koji je Koluvija podelio sa svojim pratiocima piše da su takozvane „LiS/B4C-hemp“ baterije superiornije, bezbednije, dugotrajnije i „eko friendly“ u odnosu na litijumske, te da se izrađuju od karbonizovane konoplje, sumpora i bora, a ne od teških metala poput nikla i kobalta.

„Hemp je izabran kao jedan od osnovnih materijala zbog svoje trajnosti, poroznosti i niskih troškova. Izdržljivost konoplje može pomoći katodi da izdrži stotine ciklusa kontrakcije i širenja. Porozna struktura konoplje može pomoći da se ’zarobe’ polisulfidi kako se ne bi prikačili na anodu“, navodi se u tekstu.

Naučnici u ovom tekstu ipak navode da se „ako je baterija oštećena, probušena, savijena ili zgnječena, sumpor će odmah reagovati sa litijumom kako bi formirao pasivni sloj. Takođe, u nema metalnog oksida, tako da nema rizika od gubitka toplote. Pošto nema kobalta ili nikla, a litijum je jedini vredan metal u našoj hemijskoj konstrukciji, recikliranje se može učiniti mnogo lakše jer samo moramo da oporavimo litijum i to je to“.

Na ovaj članak i niz tvitova nadovezali su se ostali korisnici sa negativnim komentarima, a i za njih je Koluvija imao poruku.

„Sudeći po komentarima rekao bi da me pojedinci ovde ne cene zato što je neko slagao da imam veze sa SNS-om… Takođe je interesantno da je deo vas koji me ruže, ujedno i protiv Rio Tinta. Da li to znači da samo zato što mrzite SNS, posledično ste protiv baterija i od konoplje ? Gde je tu logika… zdrav razum“, upitao se.

Na njegovo prizivanje logike i zdravog razuma nadovezali su se i drugi tviteraši.

„Da je logike i zdravog razuma, ova neverovatna biljka ne bi imala ‘status’ kakav ima poslednjih 50-tak godina…”, reči su jednog od korisnika.

„Mene zanima kakav je Vulin kao baštovan?“, glasio je drugi komentar.

Čovek koji je u medijima označen kao vlasnik najveće plantaže marihuane u Evropi dobio je svojevrsnu pravnu i moralnu odbranu od strane Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, koji je javno govorio da Koluvija „nije ubio nikoga, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već tonu marihuane koju su pola okruženja i Nemci legalizovali“.

Neki su se u komentarima dokačili važne teme da mnogi za pola džointa završe i iza rešetaka, dok su mnogi za Koluvijinu objavu pomislili da iza nje stoji zapravo „Samo Dejo“.

Koluvija ponovo tuži KRIK, traži blizu 3 miliona dinara

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

215 Shares
215 Shares
Share via
Copy link