Srbija

Inspektor Isakov na suđenju za Jovanjicu: „Uhvatili smo državu u kriminalu“

milan-isakov
Foto: Printscreen

Inspektor Milan Isakov izjavio je danas na suđenju za aferu „Jovanjica“ da je video fabriku droge na tom imanju, ali da zbog zdravstvenih razloga nije učestvovao u pretresu.

Na pitanje vlasnika imanja „Jovanjica“ Predraga Koluvije gde je bio 14. novembra 2019. godine, Isakov je rekao da je bio na bolovanju.

Upitan kada je saznao za Jovanjicu, on je istako da se to dogodilo godinu dana pre pretresa.

Isakov je naglasio i da su znali da će na imanju pronaći drogu, ali da nisu znali u kojoj količini, prenosi Nova.

Isakov je rekao, kada su on i inspektor Slobodan Milenković zaustavili automobil u kojem je bio Koluvija, koji je bio izuzetno kooperativan, da je iz džepa izvadio policijsku legitimaciju i rekao da radi u kabinetu ministra unutrašnjih poslova.

Isakov je dodao da je legitimacija izgledala verno, ali da se, „koliko zna“, veštačenjem utvrdilo da je falsifikat.

On je dodao i da je Koluvija pominjao veze sa politikom, a upitan o tome na koga se Koluvija pozivao, Isakov je istakao da će o tome pričati inspektor Slobodan Milenković.

Isakov je naveo kako nakon zaustavljanja vozila nije video da je Koluvija koristio telefon, a upitan da li je on pregledao Koluvijinu torbicu, rekao da nije ni video da ima torbicu i da su, ako je pretresana, to radili nadležni za pretres.

Na pitanje odakle mu operativna saznanja o Jovanjici, Isakov je rekao od inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića.

Upitan ko mu je dao nalog da Koluviju vrati u Beograd, on je rekao Milenković, a na pitanje kome je predao Koluviju u Beogradu, rekao je da se ne seća ko je sedeo u Policijskoj upravi za grad Beograd.

Na pitanje da opiše ulaz na imanje Jovanjica i da li je bilo otpora, Isakov je rekao da nije, koliko se on seća.

Upitan da li je trebalo da se pored Jovanjice pretrese još nešto, Isakov je kazao da su pretresene još neke lokacije.

Odgovarajući da li je imao saznanja o osobi koja se zove Zdravko Milošević, Isakov je rekao da nema.

Na pitanje da li je neko ovih dana na njega vršio pritisak da svedoči u korist odbrane, Isakov je rekao da je zbog ovog predmeta on bio u pritvoru. Dodao da je uhapšen samo zbog toga toga što je sa Slobodanom Milenkovićem uhapsio Predraga Koluviju i što su otkrili „Jovanjicu“.

– Samo zato što sam uhapsio sa (Slobodanom) Milenkovićem Koluviju, mene su uhapsili. Zato što smo otkrili ‘Jovanjicu’ mene je tužilac Nenad Stefanović uhapsio i pritvorio u Centralni zatvor gde se nalaze ljudi koje smo mi hapsili – rekao je Isakov.

Kako je ispričao, u Centralnom zatvoru je trpeo razne uvrede i pretnje.

– Tamo sam trpeo razne uvrede, da će me ubiti, ali sam ostao dosledan. Nisu me uplašili. Ako im je cilj bio da me uplaše, da lažno svedočim, nisu uspeli. Čudno je bilo to što su me u tužilaštvu ispitivali kao da sam došao da govorim o saobraćajnom nedelu, a ne o hapšenju. Pitali su me kojom brzinom smo se kretali, kojom trakom. Mi smo otkrili fabriku droge, nismo namestili Jovanjicu, kako govore. Da, mi jesmo zaustavili Koluviju, ja jesam učestvovao u operativnom radu, ali zbog tih saznanja mi imamo probleme – kazao je Isakov.

Pojasnio je da je tužilaštvo iz Savske ulice više puta pokušavalo da sazna ko su njihovi izvori.

– Prilikom zaustavljanja Koluvije on se predstavio kao kolega, rekao je da radi u kabinetu ministra, a onda je počeo da se poziva na neke važne ljude. Mi nismo znali koliko su državni službenici i političari uključeni u sve, iako smo mislili da su na našoj stani, oni su na strani kriminala – kazao je.

– Meni je žao što smo uhvatili državu u kriminalu, u proizvodnji droge, ali ne mogu da verujem da neko pokušava da likvidira inspektore zbog toga. Sve je tačno što je Dušan Mitić pričao, tačno je da su kolege svojim telima branili dokaze kada su dobili informaciju da će upasti specijalna jedinica da uništi sve, tačno je da je jedan član porodice inspektora Mitića poligrafisan. Zgrožen sam da neko želi da ubije ljude koji rade svoj posao. Da ih nisu smenili, ja bih danas odbio svedočenje i bio bih pored njih i čuvao ih – kazao je Isakov.

Na pitanje tužioca Saše Drecuna ko su državni funkcioneri koji su bili uključeni i na koji način, Isakov je kazao da će više o tome pričati Slobodan Milenković.

Koluvija je na suđenju rekao da Isakov ne govori istinu.

Jedan od Koluvijinih branilaca je insistirtao da veštaci utvrde da li Milenković zaista ne može da svedoči, dok se tužilac Saša Drecun tome usprotivio.

Smenjeni policajci Milenković i Mitić koji su otkrili Jovanjicu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link