Putovanja

Koliko novca izdvojiti za odmor na planinama Srbije?

Planinski turizam u Srbiji je u poslednjoj deceniji procvetao. Zainteresovanost domaćih i stranih turista je nikad veća, ponuda aktivnosti i atrakcija je beskrajna, pa samim tim rastu smeštajni i ugostiteljski kapaciteti. Odlazak na Zlatibor, Taru ili Kopaonik uvek su dobar izbor, bilo da uživate u zimskim sportovima i čarima ili vam više prija letnje i prolećno pešačenje. No, kada na papir stavimo putni plan koji uključuje i trošak, da li je on prilagođen svačijem džepu ili će praznije potrošačke korpe ostati bez čistog planinskog vazduha?

Cene na ekskluzivnom Zlatiboru

Zlatibor smeštaj svakako jeste raznolik i možete ga prilagoditi svojim potrebama na najbolji mogući način. Pored velikog broj vila, apartmana i konaka na Zlatiboru su dostupni i hoteli i odmarališta poput:

  • Hotel Palisad
  • Grand & Sky Hotel Tornik
  • Hotel Buket
  • Sunčani breg
  • Zlatiborski konaci

Mogu se pronaći pristupačniji smeštaji za nešto manje od 3.000 dinara za noć, koji su neretko dosta udaljeni od centra Zlatibora, poput Viktorijinih konaka u Kremni. Sobe u dobro poznatim hotelima i apartmanima primetno su skuplje, pa je tako za neke potrebno izdvojiti i do 18.000 dinara dnevno, što je slučaj sa Grand & Sky Hotelom Tornik, koji nudi niz pogodnosti.

Kada je reč o cenama ostalih sadržaja, ukoliko u posetu dolazite sa decom, aktivnosti poput jahanja konja, Avantura i Dino parka ili ski škole takođe će vas značajno koštati. Ilustracije radi, ulaz u Dino park za decu od 3 do 15 godina staje 500 dinara, dok će odrasli morati da izdvoje 750 dinara. Meni u restoranu Čumićevo sokače i kafeu Kraljev trg neće previše opteretiti vaš budžet, dok osetno skuplju i luksuzniju ponudu imaju restorani poput restorana Perun, koji se nalazi u okviru hotela Mona.

Koliko staje uživanje u lepotama Tare?

Predeli netaknute prirode, kućice na Drini, jezera Perućac i Zaovine i brojnih vidikovaca tokom cele godine ugoste veliki broj turista koji dolaze u želji za kvalitetnim odmorom. Tara smeštaj obuhvata hotele, vile, hostele i apartmane među kojima se izdvajaju:

  • Hotel Omorika
  • Hostel Mistična reka
  • Vile Bajka i Nađa
  • Motel Odmor na Drini

Možete sebi priuštiti smeštaj koji će vas koštati manje od 3.000 dinara po noćenju, što je slučaj sa Apartmanima Beslic u Kremni i hostelom Mistična reka. Ekskluzivniji smeštaji koji nude i veći broj dodatnih sadržaja ili bajkovitiji pogled više bi vam ispraznili novčanik. Jedan od njih je sigurno i apartman Rajski pogled, koji košta više od 13.000 dinara za noć.

Kada je reč o aktivnostima i izletima u Nacionalnom parku Tara, možete ih organizovati tako da ne platite ni dinar. U slučaju da želite da planinarite, imate vodiča ili posetite specijalne delove parka, potrebno je izdvojiti različite svote na dnevnom nivou. Tako vam za usluge vodiča treba minimum 3.600 dinara, oprema za planinarenje je 500 dinara, a korišćenje kajaka i bicikala je od 200 do 1.200 dinara.

Kopaonik – skupi raj za skijaše

Sa titulom najvećeg ski-centra, ali i brojnim letnjim akrivnostima na otvorenom, Kopanik možete prilagoditi sebi tokom cele godine. Kada je reč o cenama sadržaja, Kopanik smeštaj u centru planine se oslanja na apartmane i hotele, dok su vile, vikendice i planinske kuće u okolnim naseljima. Kada odredite svoj budžet, procenite da li se u njega uklapaju smeštaji poput apartmana Brzeće, za koji je potrebno da izdvojite nešto više od 3.000 dinara dnevno, ili biste mogli sebi da priuštite nešto poput Massiv Kopanik centra u srcu planine za više od 20.000 dinara dnevno.

Vaše finasije će osetiti veliko opterećenje prilikom kupovine ski pass-a, čije se cene menjaju na godišnjem nivou. Kombinacije usluga i broja dana provedenih na skijalištima su raznovrsne, pa je tako među jeftinijima dečija dnevna propusnica, koja je 2.360 dinara, dok sezonski personalizovani paketi prelaze cenu od 73.000 dinara. Ski bife Jaram nudi veoma pristupačan meni i ugodnu atmosferu, ali za luksuznija nepca tu je i osetno skuplji restoran Novak. Pored ovih restorana možete posetiti i: Caffe Exit; Palačinkarnicu Keops; Pajino preslo; Olympic ice caffe.

Razvoj turističke ponude definitivno je doneo i njeno poskupljenje, koje otežava porodicama prosečnih primanja da priušte sveobuhvatnu posetu planinama Srbije. Kako ne bismo potrošili i poslednji dinar, a opet svakako otišli na zaslužen odmor, potrebno je uložiti dosta planiranja i napraviti listu prioriteta prilikom ulaganja u atrakcije i aktivnosti. Potrudili smo se da vam približimo realnu sliku planinskog turizma i nadamo se da vas je tekst podstakao da započnete planiranje sledećeg godišnjeg odmora.

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link