leopold
Foto: booking.com
Vesti Novi Sad

Koliko je Bata Kan Kan gradu plaćao zakup Leopolda (VIDEO)

U Novom Sadu, drugom po veličini gradu u Srbiji, nadležni organi ne znaju sa koliko zemljišta, poslovnih prostora ili stambenih kvadrata raspolaže Grad. Zato je bilo moguće da se od 2006. godine ne naplaćuje zakup hotela na Petrovaradinskoj tvrđavi.

JP „Poslovni prostor“, preduzeće koje je od kraja prošle godine ukunuto i pretvoreno u Upravu za imovinu, raspolaže se sa oko 220 hiljada kvadrata koje može da izdaje u zakup. Kako je pokazalo istraživanje Insajdera i lokalnih stanica ANEM-a, početkom 2015. više od 60.000 kvadrata ovog prostora nije bilo izdato zakupcima.

Višegodišnja neodgovornost lokalnih vlasti dovela je do toga da se čak zakup pet hiljada kvadrata na Petrovaradinskoj tvrđavi ne naplaćuje.

Naime, hotel Varadin koji se nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi je dat u zakup još 2006. godine hotelsko-ugostiteljskom preduzeću Park koje je tada bilo u vlasništvu pokojnog Ratka Butorovića, poznatijeg kao Bata Kan Kan. Butorović je godinama bio predsednik FK Vojvodina, a u službenim beleškama MUP-a tokom 90-tih je povezivan sa crnogorskim mafijaškim klanom.

Ugovor između Grada koji je tada vodila Maja Gojković i Ratka Butorovića o zakupu hotela Varadin koji je kasnije preimenovan u „Leopold“ na ekskluzivnoj lokaciji, potpisan je 2006. godine, a prostor od preko 5.000 kvadrata dat u zakup na 30 godina. Zakupac je trebalo da obavi rekonstrukciju i da za to pet godina bude oslobođen plaćanja zakupnine, pri čemu bi uložio šest miliona evra u obnovu.

Od samog početka odnos između Grada i zakupca nije bio po zakonu, jer „Park“ nije ispoštovao obavezu iz ugovora da položi garanciju poslovne banke u iznosu od 10 odsto projektovane vrednosti radova.

Šta se dešavalo od 2006. godine do danas u Novom Sadu po ovom pitanju, i zašto su lokalna javna preduzeća partijski plen, gledajte na Insajderovoj fejsbuk stranici.

Ovo je druga emisija o Novom Sadu, a prvu može pogledati u sledećem videu.

Novi Sad: Prošlost i sadašnjost na fotografijama

Luftika

Share Tweet Share Share Follow