Srbija Vesti

Kokezi “državnom neprijatelju” na račun leglo novih 200 miliona iz budžeta

Borba protiv kriminala je nešto na čemu se sve stranke i koalicije trude da animiraju glasače i skupe političke poene, iako ta borba zapravo označava spregu između najbližih saradnika. Političari i kriminalci su dva prsta iste ruke, poput replike iz filma „Mrtav ladan“ – Trebaće prsti guz’ci svrbljivoj.

E tako se ti prsti češu gde ih svrbi od kada je sveta i veka. Ili kriminalci imaju nekog prljavog posla za obaviti u korist političara, ili političari imaju interes da štite ubice i razbojnike za svoje interese. Neodvojivi su i to je opšte poznata stvar, pa samim tim borba protiv kriminala koju stalno pominje Vučić Aleksandar ravna je predstavi „Radovan III“ i čuvene rečenice „mene nikad neće uhvatiti“.

Njegovi najbliži saradnici koji mu, sudeći po režimskoj tabloidnoj artiljeriji, rade o glavi i dalje dobijaju ogromne svote novca za privatne firme svojih poznanika, prijatelja. Naravno, radi se o vašim parama, zombirani građani Srbije.

EPS je jedan od najkritičnijih delova državnog sistema iz koga su sumnja da se izvlače najveće svote novca iz budžeta. Postoje priče već godinama da se struja iz mini-hidro centrala koristi za rudarenje Bitkoina, a svakako se višak te struje prodaje EPS-u. Umešan je sam vrh države, najbliži saradanici i rodbina političara, a u celoj priči je, navodno, i majka Jelene Đoković, supruge Novaka Đokovića.

Pre samo nekoliko dana, u jeku kampanje protiv Kokeze i carinske mafije, Grad Beograd dodelio je firmi “Prointer sistem” više od 50 miliona dinara Beograđana za konsultantske usluge, a Milorad Grčić je preko EPS-a dodelio čak 143 miliona dinara pre samo dva i po meseca za održavanje baze poslovnih partnera.

– Osnovane sumnje da iza kompanije Prointer stoji Slaviša Kokeza, a iza njega zapravo Andrej Vučić za izvlačenje para, povezuju se naglim procvatom ove firme od dolaska SNS na vlast, kada je i registrovana. Njen donedavno formalni vlasnik bio Slobodan Kvrgić, a poslovna veza između Kvrgica i Kokeze dokazana je više puta – saopštili su iz Stranke slobode i pravde (SSP).

Iz SSP-a takođe navode i da je Kvrgić do pre 10 dana bio direktor u Kokezinoj firmi Senior team, koju je hitno napustio 9. marta ove godine. Tog datuma je Agenciji za privredne registre podnet zahtev za brisanje sa funkcije direktora, verovatno u nameri da prikriju i taj trag nakon privođenja Kokeze 28. februara, prenosi Nova.rs.

Međutim, pre toga je, shodno ovim dokumentima, najpre obezbeđena “nagrada” iz EPS-a uoči i iz Grada Beograda posle predstave sa Kokezom, a onda je usledila izmena upravljačkih organa u APR-u.

– Kokezu i Kvrgića inače povezuje i neobična prodaja fabrike nameštaja Eurosalon, kada Kokeza prvo kupuje od Kvrgića Eurosalon 2014. po ceni od 191.000 evra, da bi dve godine kasnije Kokeza prodao Eurosalon nazad Kvrgiću – ali za pet puta veću cenu od 915.000 evra. Prointer je upao u oči javnosti zbog više stotina tenera koje dobija od državnih organa i preduzeća, a samo 2016. dobija poslove na najmanje 150 tendera za državu. Kvrgić je bio vlasnik Prointera do početka 2020, kada firma menja naziv u Proret. Vlasnik ove ‘nove’ firme, ali pod istim matičnim brojem, postaje Ljubiša Stanić, koji je bio direktor Eurosalon fabrike i firme Alti, u koji je Kokezin Kvrgić takođe ušao u vlasništvo preko kompanije Prointer – navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Čekajući sednicu na kojoj će nas šokirati: Kokeza, Velja, Hrkalović, ministar

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

234 Shares
234 Shares
Share via
Copy link