Magazin

Otac i ćerka porodično uvozili kokain sa bananama, imali i firme u Novoj Pazovi

mup rs slika
Foto: GUARDIA CIVIL / MUP RS

Nakon što je crnogorska policija zaplenila više od jedne tone kokaina, što predstavlja najveću zaplenu na Balkanu, objavljeni su inicijali samo dve uhapšene osobe. Ispostavilo se da se radi o ocu i ćerki, Budimiru i Marini Krstović, koji se sumnjiče da su organizovali da kokain pristigne u magacin sa većim tovarom banana.

Narko pošiljka otkrivena je u akciji pod kodnim nazivom “187” u Mojanovićima u Zeti, a prema zvaničnom saopštenju policije, privedeni se sumnjiče za krivično delo neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanja u promet opojnih droga, prenosi Insajder.

Uhapšeni Budimir Krstović je, kako navode crnogorski mediji, vlasnik magacina u opštini Zeta u kome je kokain pronađen. Paketi sa kokainom bili su obeleženi različitim nazivima, pa su između ostalog bili označeni natpisom „kovid“.

Isti portal navodi veze uhapšenih Krstovića sa legalno registrovanim firmama u Srbiji.

Ističu da je do 2019. godine Krstović bio izvršni direktor podgoričke firme “San Francisko” koja je sada u stečaju, a registrovana je za uvoz voća i povrća, a da je isto lice povezano sa firmom “Fruit World” koja je registrovana u Novoj Pazovi, a kao osnovnu delatnost navodi trgovinu voćem i povrćem.

Na zgradi firme koja se nalazi u Novoj Pazovi istaknuta su oba naziva firmi- i “San Francisko” i “Fruit World”.

UPCG
Foto: Uprava policije CG

Vlasnik firme “Fruit World” je do maja 2015. godine bila Zorica Krstović, a zakonski zastupnik upravo Budimir Krstović. Sada je ova kompanija zvanično u vlasništvu Vedrenka Mrkića, dok je zakonski zastupnik Borko Mirotić.

Kakva je veza između Krstovića i Mirotića nije poznato, ali da ta veza postoji jasno je iz podataka još jedne kompanije sa sedištem u Novoj Pazovi. Reč je o firmi “K.B. Company” u kojoj je kao vlasnik i direktor, prema podacima Agencije za privredne registre, upisana upravo uhapšena Marina Krstović.

Pre nje, do juna 2018. vlasnik i direktor “K.B. Company” bio je Borko Mirotić, a pre njega sada uhapšeni Budimir Krstović i to do maja 2015.

Budimir Krstović u Srbiji je bio vlasnik i firmi “Beoplus KBO” i “KB Agencije”, koje su obe iz registra privrednih društava izbrisane 2012. godine.

Ko je Budimir Krstović

Uhapšeni Budimir Krstović inače je u poslovnim krugovima poznat po nadimku Budo Banana. Nadimak je dobio upravo zbog biznisa sa uvozom banana. U ovom poslu je još od devedesetih godina. Mediji su 2001. godine izveštavali o otmici njegovog brata Dušana, koji je bio kidnapovan ispred novosadskog hotela “Džet set”. Za njegov otkup otmičari su tražili tri i po miliona maraka, ali je policija posle četiri dana uspela da ga oslobodi.

kamion koka i banana
Foto: Uprava policije CG

Partizan u kandžama mafije

Budimir Krstović je 2015. godine, nakon što je Predrag Saša Danilović, podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika Košarkaškog kluba Partizan, izabran u petočlanu radnu komisiju koja je vodila klub do izbora novog predsednika.

U radnoj grupi su bili i Mirko Tišma, nekadašnji funkcioner Demokratske stranke, Ilija Dražić, advokat Miroslava Miškovića i bivši košarkaši Dragan Todorić i Mlađan Šilobad, piše Insajder.

Komisija u kojoj je bio i Krstović je, nekoliko meseci posle Danilovićeve ostavke, jednoglasno predložila za novog predsednika Nikolu Pekovića, nekadašnjeg igrača NBA, ali javnosti poznatog i kao kuma Duška Šarića, brata narko-bosa Darka Šarića.

Bratanac “blizak” škaljarcima?

U javnosti je do sada bio poznat Budimirov bratanac, Igor Krstović, i to nakon što je 28. januara prošle godine ranjen u Zeti, a njegovo lečenje u Nemačkoj izazvalo je burnu reakciju tamošnjih političara, pa je doneta odluka o njegovom proterivanju.

Naime, posle ranjavanja Igor Krstović je nedelju dana najpre lečen u Podgorici. Zbog teških povreda prebačen je u bolnicu Medicinskog fakulteta u Hanoveru. Policijsko obezbeđenje koje je u bolnici angažovano zbog njega, izazvalo je pažnju građana, medija i predstavnika vlasti pokrajine Donja Saksonija. Javnost je zahtevala odgovor na pitanje na šta se troši njihov novac i da li građani Nemačke treba da plaćaju policajce da čuvaju osobu ranjenu u kriminalnom obračunu. Dve nedelje od dolaska Krstovića u Hanover reagovalo je tamošnje Ministrastvo unutrašnjih poslova koje mu je otkazalo gostoprimstvo i istovremeno Krstoviću zabranilo ulazak u Nemačku u narednih pet godina.

Posle dvonedeljne hospitalizacije Igor Krstović je prebačen avionom u Tursku na dalje lečenje. Bolnici u Hanoveru je platio troškove lečanja od 100.000 evra, ali su vlasti pokrajine Donja Saksonija posumnjale da novac kojim je platio bolnički tretman potiče iz ilegalnih poslova. Nemački mediji tada su najavljivali da će tužilaštvo ispitati poreklo Krstovićevog novca, ali do sada nisu objavljena njihova saznanja.

Inače, ranjavanje Igora Krstovića crnogorski mediji dovodili su u vezu sa ratom kotorskih klanova – “kavača” i “škaljaraca”. Igor Krstović je navodno bio blizak “škaljarcima”, a potvrda da je njegovo ranjavanje deo rata kotorskih klanova stigla je ubrzo, sa hapšenjem osumnjičenih Vidoja Stanišića, Podgoričanina navodno bliskog “kavačima”, i Dragiše Bulatovića. Obojica su na suđenju negirala da imaju bilo kakve veze sa krivičnim delom za koje su optuženi. Presuda u ovom postupku još nije doneta.

Dritan: Ovde više nema uporišta narkodilera

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je da svi znaju odakle dolazi kokain u ovu zemlju, ali je naglasio da Crna Gora više nije sigurna zemlja za narkodilere.

– Ta droga je vrednosti preko 100 miliona evra. Skrivena u bananama. Pretpostavljate odakle dolazi… Odakle je dolazio decenijama, odatle i dolazi, samo što sad ovde više uporišta nema.

Krivične prijave za uhapšene

U Višem državnom tužilaštvu u Crnoj Gori podnete su krivične prijave od strane Uprave ondašnje policije protiv Budimira i Marine Krstović zbog neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

– Po nalogu tog tužilaštva oni su uhapšeni nakon što je koordinisanim aktivnostima tužilaštva i Uprave policije otkriveno oko 1.400 kilograma opojne droge kokain u isporuci banana – prenela je RTCG saopštenje Tužilaštva.

Ćerka poriče umešanost

Marini Krstović, ćerki takođe uhapšenog Budimira, određeno je zadržavanje do 72 sata, a njen pravni branilac Stefan Jovanović izvestio je javnost da je njegova klijentkinja negirala krivicu.

Osvežavajući desert – banana split

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.8K Shares
1.8K Shares
Share via
Copy link