Lifestyle

Ko su vlasnici društvenih mreža i koliko one vrede?

Kada je Zuckenberg 2003. godine sa svojim cimerom u domu studenata Harvarda napravio društvenu mrežu, nije ni slutio da će ona danas imati  više od 1,18 biliona aktivnih korisnika. Ovo je bio samo početak ogromne popularnosti društvenih mreža. Usledio je twitter, instagram, snapchat i još mali milion društvenih mreža koje su popularne širom sveta.

Facebook možda jeste prvi sajt ovog tipa koji je dostigao masovnu ekspanziju, ali poslednjih godina, broj aktivnih korisnika opada.  Ove godine taj broj je u padu za 9%, a većina korisnika poverenje poklanja Twitter-u, ili još češće, Instagram-u. Ova mreža beleži drastičan rast, pa je za proteklih 9 meseci, broj korisnika porastao za 100 miliona, tako da trenutno Instagram profil ima oko 400 miliona ljudi u svetu.

Mark-Zuckenberg-facebook

Aktivan Twitter nalog za sada ima nešto više od 300 milona, tako da je Instagram, iako noviji očigledno popularniji, pogotovo među korisnicima između 16 i 19 godina.  Društvene mreže su mašine za stvaranje profita, a ovo su uočile i mnoge kompanije koje sve više reklamiraju svoje proizvode upravo preko društvenih mreža. Gotovo svakog meseca izlaze nova pravila za sponzorisane tekstove, i vlasnici društvenih mreža utrkuju se ko će pronaći najidealnije i najisplativije rešenje.

Koliko zapravo ove društvene mreže vrede, i znamo li ko su njihovi vlasnici? Podatke o ovome nije lako pronaći, pogotovo one prave. Zvanični podaci kažu da na današnji dan, jedna akcija Facebook košta  93,27 dolara. U Zuckenbergovom vlasništvu je 28.2% akcija, što znači da njegov deo košta oko 24 biliona dolara. Microsoft poseduje 1.6% akcija, u vrednosti od 1,36 biliona. Ispred njih su Zuckenbergovi cimeri i prijatelji koji su sa njim od samog nastanka Facebook-a.  Procenjuje se da je ukupna vrednost ove mreže oko 250 biliona dolara.

instagram-popularnost-telefon

Trenutna vrednost Twitter akcije vredi 30,86 dolara. Ovu mrežu 2006. godine kreirala su 4 studenta, Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone i Noah Glass. Analitičari kažu da ova mreža vredi oko 1,4 biliona dolara, što naspram onih 250 Facebook-ovih izgleda mizerno. Jack Dorsey je izvršni direktor i on poseduje oko 4,7% akcija vrednosti oko 440 miliona dolara. Kompletna struktura vlasništva je prilično mutna, i uglavnom se radi o bilionerima koji su dobro investirali u pravom trenutku.

Jack_Dorsey-twitter

Iako je popularnost kod nas postigao tek u protekle 2 godine, instagram je na svetskoj sceni aktvian već 5 godina. Ova aplikacije je u vlasništvu Facebook kompanije. Zanimljivo je da trenutno popularnost instagrama raste više od popularnosti  Facebook-a.

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link