Magazin Vesti

Firma čije su mine bile u avionu srušenom u Grčkoj povezana sa vojskom i Radovanom Karadžićem

kavala
Printscreen

Sećate li se da je pre samo nekoliko dana pao avio, pun oružja, koji je iz Srbije navodno išao ka Bangladešu? To je jedna od onih afera koja je brže bolje sanirana u medijima tako što se neće ni spominjati, zbog čega je utisak kao da se pad aviona nikada nije ni dogodio.

Po drugoj verziji, Bangladeš je samo iskorišćen kao destinacija, a zapravo je to oružje bilo planirano za Ukrajinu, jer je u pitanju ukrajinski avion, sa ukrajinskom posadom, te je prema nekim navodima isti avion više puta u danima pre nesreće sletao u Poljsku, tik uz granicu između Poljske i Ukrajine, odakle se kopnenim putem prenosilo oružje na istočni front.

Objavljeno je i koja firma stoji iza ove trgovine. U pitanju je firma Valir koja je prodavala mine iz dobro poznatog Krušika, čiji je vlasnik Mladen Bogdanović preuzeo vlasništvo 2020. godine. a prethodni vlasnici upućuju na veze sa poznatim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem koji je “zaradio” sankcije Ujedinjenih nacija, a od 2017. godine se nalazi na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država.

Avion marke Antonov An-12BK se srušio kod Kavale na severu Grčke, ne stigavši do grada Amana u Jordanu, prve destinacije na svom proputovanju . Na taj način, ovaj avion i njegov tovar, postao je samo vest dana umesto vest godine u zemlji koja pokušava da ostane neutralna u ovoj situaciji koja podseća na predvorje Trećeg svetskog rata.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo otkrili su nam u svom tekstu ko sve stoji iza kompanije Valir.

U Valiru radi Vera Diković, snaja nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, koja je u ime firme ove godine podnosila dokumenta u Agenciji za privredne registre. Vera je udata za Dikovićevog sina Nemanju, koji je doskora bio drugi sekretar u Ambasadi Srbije u Grčkoj, a trenutno je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ovo Ministarstvo inače učestvuje u postupku izdavanja dozvola za uvoz, izvoz, transport i tranzit naoružanja i vojne opreme, odnosno oružja. Iz Ministarstva nisu odgovorili na kojoj je poziciji mlađi Diković danas.

Nemanjin otac Ljubiša Diković je za načelnika Generalštaba postavljen 2011. godine, a penzionisan je 2018. Blic je još 2015. pisao kako cela njegova porodica radi u državnim službama ─ supruga u vojsci, ćerka u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, a Nemanja u Ministarstvu spoljnih poslova.

Vlasnik Valira, Mladen Bogdanović, sin je Luke Bogdanovića koji je devedesetih bio načelnik Stanice javne bezbednosti Bratunac i načelnik odeljenja policije Centra javne bezbednosti Zvornik. U penziju je otišao 2012. kao zamenik načelnika policijske stanice u Bratuncu. Te godine je u medijima pominjan i kao predsednik obližnje mesne zajednice Ježeštica.

Luka Bogdanović je bio svedok pred sudom u Bosni i Hercegovini u različitim predmetima za ratne zločine. Radovan Karadžić ga je predložio da bude jedan od istraživača u njegovom timu odbrane. Međutim, sekretarijat Haškog tribunala je ovaj zahtev odbio zbog njegove uloge i položaja koji je imao tokom rata, odnosno u periodu za koji se Karadžiću u to vreme sudilo.

Inače, dokumenta za ovu firmu je podnosila i Sanja Kapetina. Mediji su pisali da je ona ćerka Dragana Kapetine koji je bio prvi čovek Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj. Kapetina je bio i direktor u nekoliko firmi u vlasništvu Slobodana Tešića, pisao je bosanski Žurnal.

Valir je 2021. godine prihodovao nešto manje od 56 miliona evra (preko 6,5 milijardi dinara).

Prema podacima koje je CINS dobio od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, od januara 2020. do 21. jula 2022. ovoj firmi su izdali 29 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme.

Krajni korisnici su bili ministarstva odbrane Azerbejdžana, Malija, Bangladeša, Saudijske Arabije i Nigerije. Takođe, izdate su i dozvole za izvoz municije u Sjedinjene Američke Države za potrebe prodaje na komercijalnom tržištu.

Ministarstvo navodi da je u većini od 29 dozvola izvoz realizovan u potpunosti ili delimično, dok za osam nije bilo realizacije (od čega su četiri dozvole prestale da važe).

Finansijski izveštaj Valira pokazuje da je 2021. godine ovoj firmi pozajmicu od preko dvesta miliona dinara dala i firma Krupnik koja se spominje u aferi Krušik.

Prema nalazima Državne revizorske institucije (DRI), Krušik je oružje prodavao preko komisionara – firmi GIM, Jugoimport SDPR i Krupnik.

Pozajmicu Valiru u 2021. dala je i firma Zenitprom. Ova firma izvozila je oružje u Mjanmar 2020. i početkom 2021, uoči puča koji je doveo do građanskog rata, navodi se u tekstu koji je objavio CINS.

Ukrajinski avion s oružjem krenuo iz “ruskog” Niša, pao u Grčkoj, a Vučićevi Hrvati “samo rade svoj posao”

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

202 Shares
202 Shares
Share via
Copy link