Magazin

Rasprava koja je zapalila internet: Kako se kaže, knedle ili gomboce?

Obožavate da jedete knedle sa šljivama, ali nikad niste čuli za gomboce? To možda znači da niste imali mnogo prilike da istražujete recepte i saznate da ova poslastica ima različite nazive.

Ili su u pitanju, ipak, potpuno različite stvari?

Ne zna se tačno ko je i zašto pokrenuo ovo pitanje, ali rasprava oko gomboca i knedli zakuvala se na Tviteru srpskog govornog područja, piše BBC na srpskom.

Da li to što ljudi pitaju šta su gomboce znači da „smo svi zatvoreni u svoje mikrosredine i da većina ne komunicira ni sa ljudima iz drugih gradova u Srbiji?”, pitala je novinarka Jovana Gligorijević na Tviteru.

Šta su, ustvari, gomboce?

Ako u Gugl pretraživaču potražite recept za gomboce, naći ćete brojne sajtove koji nude recepte za brojne varijacije slatkiša – gomboce sa šljivama, makom, višnjama ili nekim drugim sezonskim voćem.

U pitanju je poslastica koja se sastoji od testa čiji su glavni sastojci krompir i brašno, kao i voćno punjenje po želji.

Rečnik vojvođanskih izraza jer retko ko razume bakandža, andrak, drtina

Neki izvori tvrde da se specijaltet sa ovim imenom može spremati u slatkoj ili slanoj varijanti, dok su drugi izričitog stava da su gomboci isključivo specijaliteti sa šljivama i šećerom u prahu.

„Gomboce su mađarski specijalitet. Naziv potiče od reči gomb što znači u bukvalnom prevodu kuglica. Tako da te knedle ostavite za supu”, napisala je korisnica Tvitera @TatinSinak.

Nazivati gomboce knedlama je isto kao kad bi „kroasan preveli na kiflica margarinuša”, dodala je ona.

„Gomboce su tradicionalno vojvođansko jelo mađarskog porekla. U šljivu se ušuškaju cimet i šećer, to sve zajedno se tanko obavije krompir-testom, prvo se potapa u ključalu vodu, pa kada ispliva, uprži se u šećeru i prezlama”, objasnio je Lazar Čovs, na Tviteru @Popravljam.

 

Ne treba se previše šaliti sa institucijom vojvođanskih gomboca i nazivati je knedlom, da se zaključiti po užarenoj Tviter diskusiji.

„Knedle su u supi. Ko GOMBOCE zove knedlama rizikuje da oseti čuvenu banaCku brisu”, napisala je korisnica @Zox_Zoja

Pored toga, nepoznavanje vlastite gastronomske kulture može doveti vašu lojalnost naciji i patriotizam u pitanje.

„Ovi što moraju da guglaju šta su gomboce, oni bi nas prvi izdali”, napisala je korisnica @shovlja.

Sataraš, bećarac ili prženo

Da li se kaže knedla ili gomboca nije jedina gastronomsko-jezička nedoumica u Srbiji.

U zavisnosti od toga iz kog ste kraja, drugačije ćete nazivati i jelo koje se priprema od prženih iseckanih paprika, paradajza, luka i začina.

Sataraš je naziv koji možete čuti više u Vojvodini, dok se isto jelo stotinak kilometara niže zove bećarac, a na jugu Srbije nosi jednostavno i sveobuhvatno ime – prženo.

I za ovo jelo postoje varijacije u pripremi, ali suština je ista. Veoma je ukusno je, idealno za leto, a može se jesti i kao salata i kao dodatak nekom drugom jelu.

Koji su pravi vojvođanski specijaliteti?

Prženice, pofezne ili kvašenice

Ipak, jelo koje ima možda i najviše različitih naziva u različitm delovima Srbije su kriške starog hleba natopljene mešavinom jaja i mleka sa malo soli i ispržene u tiganju.

Najpopularniji naziv za jedan od omiljenih doručaka na srpskim trpezama su prženice.

Ali u različitim delovima Vojvodine one nose i sledeće nazive: pofezne, moča, bundaš kenjer, dok se u Mačvi zovu rutavci, a u nekim južnim delovima Srbije ribanjke.

Fensi naziv u nekim restoranima (i regularan u inostranstvu) je francuski tost.

„Zar je bitno da l’ se peva ili pjeva”

Užarena rasprava oko različitih naziva za iste stvari na Tviteru otvorila je, ko zna koji put, jedno suštinsko pitanje – čemu „zgražanje nad činjenicom da u zajedničkom jeziku postoje dijalekti, sinonimi i lokalizmi?”, pitala je korisnica Tvitera @NevenaWednesday.

 

Ono što je jedino bitno u raspravi oko „pravih” naziva ovih jela jeste da su u pitanju sve sami vrhunski specijaliteti sa ovih podneblja”, istakla je korisnica @Allberobello.

 

Dok se ovoj raspravi i ubeđivanjima o imenima jela ne nazire kraj, stihovi jednog od poslednjih hitova pevačice Lepe Brene se prosto sami nameću, posebno ako vam krče creva od gladi, a gomboca i prženica nema ni na vidiku:

„Zar je važno da l’ se peva ili pjeva kad umirem što te nema”.

Gomboce – od tradicionalnog jela do brenda

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.2K Share
1.2K Share
Share via
Copy link