Magazin

Tradicionalni vojvođanski specijalitet dospeo na listu najboljih knedli na svetu i osvetlao obraz rezancima sa makom

gomboce najbolje knedle taste atlas
Foto: Luftika

Gotovo da nema osobe koja može odoleti slasnim gombocama, tradicionalnom vojvođanskom specijalitetu, koji se često nađe na porodičnoj trpezi.

Izgleda da ni strani gastro stručnjaci nisu ostali imuni na njihov ukus, jer se našao na listi najboljih knedli na svetu, koju je objavio sajt Taste Atlas.

Već godinama traju internet prepirke o tome da li su gomboce sa šljivama ili su u pitanju samo knedle sa šljivama.

U Vojvodini, dabome, u pitanju su gomboce. Ali prema sajtu Taste Atlas, gomboce su ništa drugo nego – knedle, piše 021.rs.

Gomboce su se našle na 44. mestu najboljih knedli sveta, tri mesta ispred zapečenih štrukli.

Na prvom mestu našlo se indonežansko jelo somai. Zapravo, prvih 11 jela potiču iz Azije, da bi tek na 12. bile ukrajinske varenike.

Kako da napravite gomboce?

Za gomboce vam je potrebno kilogram krompira, kašika masti ili margarina, jaje, 500 grama brašna, prstohvat soli, 200 grama prezle, pet kašika ulja i šljive.

Podsetimo, Taste Atlas je nedavno bojavio listu najgorih jela iz Srbije, a na prvom mestu su se našli rezanci s makom, karakteristični desert iz Vojvodine.

Izvor: 021.rs

Rasprava koja je zapalila internet: Kako se kaže, knedle ili gomboce?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link