Magazin

Kleopatra je od sada crnkinja, Egipat traži zabranu serije, a Netflix briše komentare (VIDEO)

kleopatra
Printscreen

Nova serija na Netfliksu „Kraljica Kleopatra“ izazvala je mnogo negativnih reakcija u Egiptu i pre nego je serija počela sa emitovanjem.

Naime, stanovnici Egipta nezadovoljni su činjenicom da je kraljica Kleopatra VII u dokumentarnoj seriji prikazana kao crna Afrikanka.

Zahi Havas, istaknuti egiptolog i bivši ministar za antikvitete, rekao je za list „al-Masri al-Joum“ da se radi o „prekrajanju istorije“.

– Ovo je potpuno netačno. Kleopatra je bila Grkinja, što znači da je bila svetle puti, a ne crnkinja – rekao je on.

Kako prenosi BBC, Havas je rekao da su jedini vladari Egipta za koje se zna da su bili crnci bili kušitski kraljevi iz 25. dinastije (747-656 p.n.e.).

– Netfliks pokušava da izazove zabunu širenjem lažnih i obmanjujućih činjenica da iza egipatske civilizacije stoje crnci – dodao je on i pozvao Egipćane da iznesu svoj stav Netfliksu.

Netfliks „promoviše afrocentrično razmišljanje“

Kako dalje prenosi „Danas“, advokat Mahmud al-Semari je u nedelju podneo žalbu javnom tužiocu zahtevajući od njega da preduzme „neophodne pravne mere” i blokira pristup Netfliksovim uslugama u Egiptu.

On je naveo da serija uključuje vizuelni materijal i sadržaj koji krši egipatske zakone o medijima i optužio Netfliks da pokušava da „promoviše afrocentrično razmišljanje… koje uključuje slogane i spise koji imaju za cilj iskrivljavanje i brisanje egipatskog identiteta“.

Producenti serije, međutim, tvrde da se „o nasleđu i poreklu egipatske kraljice i dalje raspravlja“, a Džejda Pinket Smit, koja producira seriju i njen je narator, i dalje insistira da je Kleopatra „crna kraljica“.

Adel Džejms, koja igra Kleopatru u seriji, poručila je kritičarima da „ako im se ne sviđa kasting, ne gledaju seriju“ i otkrila da je prethodnih dana dobila puno rasističkih poruka na društvenim mrežama.

Netfliks je nakon svega odlučio da na svom Jutjub kanalu zabrani komentare ispod objavljenog oficijalnog trejlera.

Šta kažu istoričari, ko je bila Kleopatra?

Kleopatra je rođena u egipatskom gradu Aleksandriji 69. godine p.n.e. i bila je poslednja kraljica iz dinastije Ptolomejida, koju je osnovao Ptolomej, jedan od vojskovođa Aleksandra Velikog.

Ona je nasledila svog oca Ptolomeja XII 51. godine p.n.e. i vladala je do svoje smrti 30. p.n.e. Posle toga, Egipat je pao pod rimsku dominaciju.

Identitet Kleopatrine majke nije poznat, a istoričari kažu da je moguće da je ona, ili bilo koji drugi njen ženski predak, bila domorodačka Egipćanka ili iz drugih krajeva Afrike, piše „Danas“.

Dajana govorila da je ružna kao pas, bila je Čarlsova ljubavnica, sada će Kamila postati kraljica

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
91 Shares
Share via
Copy link