Svet Vesti

Kitovi ubice potopili i 4. brod u Sredozemnom moru

orke napadaju brodove
Foto: Jackson Roberts/Getty Images

Jato agresivnih orka kitova potopilo je na Noć veštica jedrenjak u jugozapadnoj Evropi nakon što ga je nemilosrdno napadalo skoro sat vremena.

Ovo je četvrti put da orke iz ovog regiona potapaju brod u poslednje dve godine.

Jedrilicu srednje veličine u vlasništvu poljske kompanije za krstarenje “Morskie Mile”, nepoznati broj orka kitova napao je na oko 45 minuta od obale Maroka u Gibraltarskom moreuzu, objavili su predstavnici kompanije na Fejsbuku.

Orke (Orcinus orca), poznate i kao kitovi ubice, više puta su udarali u kormilo jahte, uzrokujući veliku štetu zbog koje je voda prodrla u trup plovila.

Uprkos tome što je dobio pomoć od marokanske mornarice i bio odvučen ka bezbednom mestu, brod je na kraju potonuo kada je ušao u luku Tanger-Med u Maroku. Svi putnici su bezbedno evakuisani čamcima za spasavanje pre nego što je brod potonuo.

Od 2020. godine, orke redovno uznemiravaju čamce u Gibraltarskom moreuzu — uskom moreuzu između Španije i Maroka koji povezuje Atlantski okean sa Sredozemnim morem — i okolnim vodama na obali Iberijskog poluostrva.

Pretpostavka je da je ove napade započela ženka kita, koja je najverovatnije bila traumatizovana prošlim sudarom čamca i koja je prozvana White Gladis. Neuobičajeno agresivno ponašanje se potom proširilo i na druge kitove, za koje se čini da postaju sve odvažniji i efikasniji u svojim napadima.

Do sada su najmanje tri druga čamca potopljena u istoj oblasti, pri čemu se poslednji incident dogodio u maju 2023, a prethodna dva u 2022. A u junu, jahti je u 15-minutnom napadu otkinuto kormilo sa „nemilosrdnom efikasnošću“.

Naučnici veruju da orke uče jedne od drugih i da su napadi poput ovog sinhornizovani i planirani. Svedoci su takođe prijavili da su primeti kako se orke međusobno “savetuju” kako da naprave što veću štetu, piše eminentni naučni veb-sajt Live Science.

Do sada je samo jedan slučaj sličnih incidenata zabeležen izvan Gibraltarskog moreuza i okolnih voda. Usamljena jedinka napala je jednu jahtu u Škotskoj, udaljenu više od 3.200 kilometara od Gibraltara. Međutim, ovaj napad nije moguće direktno povezati sa drugim incidentima.

Napadi na brodove nisu jedino neobično naučeno ponašanje orka koje su naučnici primetili poslednjih godina.

Od 2017. godine, par orka poznatih kao Port i Starboard, ubili su desetine velikih belih ajkula u Južnoj Africi tako što su im iščupali jetre.

A 17. oktobra ove godine, ovakvo ponašanje je takođe po prvi put dokumentovano u Australiji, nagoveštavajući da bi slični incidenti mogli da postanu sve češći.

Izvor: Live Science

Vidre maltretiraju surfere, otimaju im daske i uživaju na talasima (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link