Svet

Emotivni susreti u Australiji, mama i beba kit 2 dana sa surferima jahali talase

mama i beba kitovi
Printscreen

Surferima u blizini Sidneja u Australiji nedavno se pridružila ženka južnog glatkog kita i njena beba, dok su jahali talase i sedeli na svojim daskama. Australijski surferi su tako imali nesvakidašnju privilegiju.

– Bili su tamo otprilike dva dana – rekla je Tabita Blejk, jedna surferka na “Shelli Beachu”, za FTV Outdoors. – Surfovala sam sa njima dva sata. Bilo je neverovatno i činilo mi se tako nadrealnim da mogu biti tako blizu u ličnom kontaktu – kazala je Tabita.

Prateći Instagram snimci, koje je snimila istraživačica Megan Smit, prikazuju oba kita u interakciji sa surferima koji uživaju u nesvakidašnjem pogledu.

Megan je podelila i nekoliko videa na Fejsbuk stranici grupe Whale Reports Central Coast, na kojoj se vidi mladunče kita kako se kraj majke razigrano zabavlja sa oduševljenim surferima.

Surferi su ostali mirni i oduprli su se iskušenju da veslaju bliže kitu od 40 tona i njenoj velikoj bebi.

– Svi surferi držali su se na sigurnoj udaljenosti dok su se dva kita sve više približavala. Provela sam pet sati gledajući ih i to je bilo nestvarno iskustvo – rekla je Megan novinarima.

Smit je svoje snimke snimila 13. jula na plaži „Shelli“ u mestu Manli, predgrađu Sidneja u Novom Južnom Velsu.

Ona je ispričala da su kitovi ostali dva dana kraj obale i da su bili vrlo znatiželjni prema surferima. Isti kitovi su primećeni u sidnejskoj luci nekoliko dana kasnije.

Južni glatki kitovi, koji mogu biti duži od 15 metara, nalaze se širom južne hemisfere. Kitolovci su ih intenzivno lovili tokom šezdesetih godina prošlog veka, pa su sada zaštićeni zakonom o ugroženim vrstama.

Čarobne scene u Hrvatskoj, kitovi i delfini plivaju Jadranskim morem (VIDEO)

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

286 Shares
286 Shares
Share via
Copy link