Balkan Magazin

Dirljiva priča iz Boke, spasili mladunče nakon što je otac delfin zatražio pomoć

delfini

Tehnička ekipa Instituta za biologiju mora u ponedeljak je iz mreže spasila mladunče delfina, nakon što je otac delfin došao da potraži njihovu pomoć.

Informaciju je za Portal RTCG potvrdio dr Mirko Đurović, rukovodilac Akvarijuma Boka u Institutu. On kaže i da je sigurno reč o dobrim delfinima (tursiops truncatus), koji su često viđeni u zalivu.

Đurović kaže da je takvo ponašanje delfina, koji umeju i da svojim ponašanjem traže pomoć ljudi, apsolutno uobičajeno.

– To najviše zavisi od posmatrača, koji treba da primeti neobično ponašanje delfina. To većinom mogu samo ljudi sa mora i iskusniji ribari – navodi Đurović.

A upravo je tako i postupio Vijeko Barić, domar u Institutu, koji je prvi primetio neobično ponašanje odraslog para delfina.

– Moje radne prostorije se nalaze odmah uz more. Primetio sam da su delfini došli uz kraj. Vidim – kačaju, motaju se dva delfina, jedan odlazi i dolazi. Zapravo jedan stoji, a drugi zaranja i izranja pored njega. Shvatio sam da se jedan od delfina zapleo u mrežu – kazao je Barić za Radio Tivat.

Njemu su u pomoć veoma brzo pritekle kolege – baštovan i kapetan istraživačkog broda, te su isplovili da vide o čemu je reč.

Zanimljivo je da su delfini baš u smeru Instituta odvukli senj od mreže popunice u koju se zaplelo njihovo mladunče, a koju su podigli sa dna, po Barićevim rečima sa dubine od oko 17 metara.

Pomoć su potražili na pravom mestu, ekipa Instituta je promptno reagovala.

– Video sam senj, povukli smo mrežu i uspeli da oslobodimo mladunče, koje nije bilo povređeno – kaže Vijeko.

– Kad smo ga oslobodili, roditelji su ga bukvalno uzeli u zagrljaj, a otac nam je uputio krik koji se ne usudim ponoviti, jer bih ga pokvario svojim glasom. Ali, pamtiću to hvala do kraja života. Izvodili su neki svoj ples za nas još dugo, sigurno dva minuta, onda nas još jednom pozdravili i otplivali svojim putem – podelio je utiske domar Instituta za biologiju mora, koji za sebe kaže da ima “kurioznu naviku da svako malo gleda u more.

Na plaži u Bečićima telo mrtvog delfina (VIDEO)

Izvor: Telegraf

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

84 Shares
Share via
Copy link