Beograd Kolumne

Snažna kiša potopila prestonicu ekonomskog šarana, ali ako prozori dobro dihtuju nema problema

Šapić III
Printscreen Collage

Da li je novost kada jedna snažna kiša u Beogradu napravi ogromnu materijalnu štetu i prouzrokuje čak i životnu opasnost građanima jedne evropske prestonice?

Ekonomski tigar naprednom metamorfozom postao je ekonomski šaran, kako napisa neko na internetu, a SPAS i jedinu nadu predstavljaju nam plivačke sposobnosti novog gradonačelnika Aleksandra Šapića, ali i neprocenjivo i nenadoknadivo iskustvo novog gradskog menadžera Miroslava Čučkovića.

Sada je i više nego jasno – Ko nas je proklinjao, nije dangubio. Međutim, naravno da ćemo se oglušiti i o ovo upozorenje viših sila, jer kako reče Muta Nikolić: „Ovo je sve normalno!“

Duško Radović je govorio da onaj „ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu“, međutim u trećoj deceniji 21. veka može se preformulisati ova čuvena rečenica u verziju da samo onaj nepopravljivi optimista, koji je bio te nesreće da se sinoć u svom automobilu zatekao u glavnom gradu, može smatrati da je imao istorijsku priliku i privilegiju da uživa u krstarenju beogradskim ulicama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Političku viziju Srpske napredne stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića najbolje je predvideo neponovljivi Zoran Radmilović u čuvenoj predstavi Radovan III.

Zaista je svaka sličnost sa stvarnim situacijama i idejnim rešenjima krajnje zabrinjavajuća. Bukvalno je sve sažmeo u jednoj minuti: Rudnici, metro i kanalizacija.

„Šta tu kopamo, nove rudnike kopamo?! Ja predlažem da se kopaju vodoravno rudnici, pa kad nešto ne pronađemo kao što nećemo ni pronaći, onda da tu napravimo metro. Možemo u istom trošku, u suprotnom pravcu da pustimo kanalizaciju. Idu govna na tamo, a mi ovamo. Prolaze govna pored nas, normalno. U mimohodu idu govna. Samo ako prozori dobro dihtuju, nema problema uopšte. Samo se nasloniš i gledaš. Kao nismo navikli… Nismo bili u govnima, a sad odjedanput…“

I istina živa, ne znam šta se mi više isčuđavamo. Zar nismo svaki dan, već godinama, decenijama, vekovima, u govnima do guše, samo što se svo to naše potiskivanje, trpljenje i stiskanje u nekom trenutku izlije na površinu i pokaže nam realnost kakva zaista i jeste.

I onda kao još se nismo navikli dok uredno cokćemo i komentarišemo sa neodvojivim religijskim „ju Bože“ uz srk prve jutarnje kafe dok skrolujemo ekran mobilnog.

No, sve je dobro što se dobro svrši, po nama.

Prošle zime, zamislite čuda, padne sneg od dva dana i širom Beograda popada preko 40 stabala pod navodnom težinom snežnog pokrivača.

Nije sve tako crno, jer znajući da ni šlem ne može pomoći ukoliko vam se stablo sudbinski sruči na lobanju, u ovoj prilici ipak ima rešenja. Stigla je i nova moda, proleće – leto 2022. godine, a glavni hit među Beograđanima su izazovni prsluci za spasavanje koji otkrivaju samo toliko da rasplamsaju maštu ovim napaljenim, ali nadasve zlobnim i neizlečivo sujetnim političarima koji baš vole da zlostavljaju ovaj nemušti narod.

Nekako mi ne ide zamišljanje scene u kojoj prepodobni Goran Vesić ne trlja zadovoljno svoje malene ručice dok u mimohodu plovi svojom pokretnom kancelarijom.

Beograd je postao grad pod parolom – preživeti, a ne popizdeti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U ovoj mutnoj vodi Šapić je dokazao da se odlično snalazi, skoro podjednako uspešno kao i u bazenu, ali ni građani koji se tradicionalno, generacijski, s kolena na koleno, utapaju u najraznovrsnijim fekalijama nisu nimalo za potcenjivanje jer bez većih problema ispunjavaju naprednu olimpijsku normu.

Gradonačelnik je povodom poplavljenog grada prstom uperio na neozbiljne meteorologe i Božiju volju.

– Mi smo juče dobili od RHMZ obaveštenje u 21.24 časov. Mi još uvek nismo ovladali veštinom čitanja budućnosti, a naročito ne čitanja vremenskih nepogoda. Tada smo već svi bili na terenu. Da li je njih iznenadilo, verovatno jeste. Ako su vremenske nepogode takve da nisu mogli da nam ukažu na to barem sat vremena ranije, veoma je teško u toj situaciji raditi. Ukupna količina padavina koja nam je prognozirana je bila od 15 do 30 litara, to je bilo u 21.24. časova. Ovde je sada najmanje važno ko je kriv, na Boga ne možemo da utičemo. Ali, važno je da se sinhronizujemo i smanjimo ovo što je bilo ranije – poručio je Šapić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Sad bar znamo kako sistem funkcioniše. Kada su veliki snežni smetovi zovite predsednika da vas iz leda izvlači smrznute i uvlači u topli i udobni helikopter (vrsta vazduplohova, po izvoru Babić Zorana).

Ukoliko vas pak zadese poplave zovite Čučkovića i Šapića, beogradske „ghostbusterse“, a ukoliko vas ne daj Bože sačeka muka zvana požar i vatrena stihija… E onda, uživajte u stravičnom i opijajućem prizoru jer ovaj savršreni sistem još uvek nije razradio protivpožarnu zaštitu u funkcionerskoj kampanji.

Beograd je sinoć konačno prihvatio taj nametnuti kapitalni projekat, svoju novu ulogu u modernoj Srbiji. Beograd na vodi impresionirao je žitelje Bežanije, Zemuna, Dorćola, Novog Beograda, Voždovca…

Kakav početak mandata za novog gradonačelnika. Biće ovo jedno nezaboravno putovanje do propasti i nazad. Ali, pokondirene tikvetine, važno je da ste se vi jutros probudili u Beogradu.

Poplava na aerodromu u Beogradu, letenje se ne preporučuje neplivačima (VIDEO)

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

43 Shares
Share via
Copy link